Най-великият филм, правен някога. 49 години от "Кръстникът" II Снимка: © The Godfather Part ll

THE GODFATHER II излиза по кината преди 49 години. Почти на половин век, той все още смятан от мнозина за един от най-великите филми, правени някога, а историята зад кулисите е толкова епична, колкото бихте очаквали от Франсис Форд Копола...

След огромния успех на „Кръстникът“ Paramount иска незабавно да започне да снима продължение. По време на снимките на "Кръстникът" I Копола има известни проблеми и не е много склонен да продължи. Предлага да бъде заместен от Мартин Скорсезе.

Paramount не харесва Скорсезе, особено преди “Шофьор на такси” (1976), и в края на краищата Копола се съгласява да се върне в продукцията, но поставя при 4 условия:

  • Да му позволяват да направи „Разговора“ (The Conversation, 1974)
  • Да режисира Oперата на Сан Франциско - премиерата в САЩ на „Посещението на старата дама“ на Готфрид фон Айнем е режисирана от Франсис Форд Копола 4 месеца след излизането на филма му „Кръстникът“
  • Да напише сценария за „Великия Гетсби“ - филмът "Великият Гетсби" по романа на Франсис Скот Фицджералд е снимам по сценарий на Копола. Премиерата му е през 1974 година. В главните роли са Робърт Редфорд и Мия Фароу. Филмът има няколко награди, между които 2 Оскара.
  • Да му платят му 1 милион долара.

Твърди се, че Копола е имал още едно изискване - казва, че няма да работи с Робърт Еванс и Албърт С. Ръди – продуцентите от първия филм, които правят живота му по време на първата част доста труден.

Paramount се съгласява на всичко.

Копола и авторът на романа Марио Пузо отново си сътрудничат по сценария. Режисьорът иска филмът да бъде едновременно предистория и продължение на своя предшественик - идея, в която от Paramount не са особено сигурни. Филмът е класифициран като адаптация на романа на Пузо, въпреки че по-голямата част от него е нова.

Ал Пачино се завръща като Майкъл Корлеоне. Въпреки това, преди да подпише, той казва на Копола, че не е запален по сценария. Тогава Копола сяда с него и двамата прекарват цял уикенд в пренаписване на текстове.

Копола обмисля да върне Марлон Брандо в ролята на младия Вито Корлеоне, убеден, че Брандо може да направи всичко. Пише му писмо, но актьорът изобщо не отговаря.

Няколко години по-рано Робърт де Ниро се явява на прослушване за ролята на Сони в „Кръстникът“. Тогава губи от Джеймс Каан, но Копола си спомня представянето на Де Ниро и му предлага ролята на младия Вито.

За да се подготви за ролята, Де Ниро прекарва 4 месеца в изучаване на специфичен сицилиански диалект. Във филма Вито произнася само 17 думи на английски, а Де Ниро иска да звучи възможно най-автентично.

С напредването на снимките артистът прави гласа си по-дрезгав, за да е близо до образа на Брандо. И носи протеза, изкуствена челюст, подобна на тази, която Брандо използва в първия филм. Де Ниро не е сигурен дали да си пусне мустаци и хвърля ези-тура, за да вземе окончателното решение.

Всички завърнали се във втората част актьори получават доста добри пари. Джеймс Каан се появява само в една сцена, но му е платена същата сума, както за целия първи филм. На Талия Шайър са платени 1500 долара за първата серия, и общо 40 000 долара за продължението.

Джон Казале се завръща като Фредо. Казале участва само в 5 игрални филма. Всички те включват Ал Пачино, Робърт де Ниро и/или Франсис Форд Копола. The Godfather Part II е единствената продукция, която включва и тримата.

Копола иска Ричард С. Кастелано да се върне като Клеменца. Кастелано от своя страна пожелава да напише няколко свои собствени реплики и голямо увеличение на хонорара. Изискването, което режисьорът му поставя, е да напълнее за снимките с 20 килограма. Кастелано отказва.

Младият Клеменца се играе от Бруно Кърби, а по-възрастният Клеменца е заменен от нов герой - Франки Пентанджели, изигран от Майкъл В. Гацо, който получава номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля.

Гацо се представя толкова добре в репетициите на сцената от изслушването в Сенатската комисия, че Копола иска да го заснеме веднага. За лош късмет спират снимките за обедна почивка и докато се върнат отново, Гацо се напива здраво и планът се проваля.

Някои от героите във втората част на "Кръстникът" са вдъхновени от реалния живот. Саймън Рот е базиран на мафиота Майер Лански. Репликата на Рот към Майкъл „Ние сме по-големи от U.S. Steel“ е нещо, което според свидетелските разкази истинският Лански е казал на жена си.

Джони Ола пресъздава мафиотския бос Винсънт Ало - "Джими сините очи".

Дон Фанучи се базира на измамника Игнасио Лупо, познат като „Вълка“, лидер на организацията „Черната ръка“ в Ню Йорк, който сплашва местния бизнес по същия начин, по който го прави Фанучи.

По-късно Копола каза, че изслушването на Майкъл в Сената има за първообраз федералните изслушвания на Джоузеф Валачи от 60-те години на миналия век. Валачи е първият член на мафията, който публично признава съществуването ѝ и измисля термина „Коза Ностра“.

Нино Рота композира музиката за филма. Две години по-рано саундтракът на „Кръстникът“ не е допуснат на "Оскарите", защото между другите композиции Рота използва и музика от филм от 1958 г., наречен „Фортунела“.

След „Кръстникът“ 2 обаче номинацията не само е подкрепена, но Рота печели наградата за най-добра оригинална музика.

Филмът е и последната холивудска продукция, заснета на Technicolor - сложен процес за снимане на кино, характерен за Златните години на Холивуд.

Пачино е имал проблеми с бавното темпо на заснемане, като в един момент е казал на Копола, че снимките на "Серпико" са отнели само 19 дни.

Нещата се забавят допълнително, когато актьорът се разболява, а съмненията са за пневмония.

За ранните сцени в Сицилия костюмите са с панталони с ципове - историческа неточност (циповете не са били изобретени до 1913 г.), заради която Копола поръчва нови панталони, а всички "грешни" сцени се презаснемат.

9-годишният Вито се играе от Оресте Балдини. Когато Вито пристига на остров Елис, той е белязан с X в кръг. В реалния живот по този начин са били маркирани имигрантите, в случаите когато инспекторът, който ги регистрира, е подозирал, че лицето има умствени дефекти.

За ролята на сенатор Гиъри е избран Г. Д. Спрадлин. Копола дори му позволява да импровизира някои от репликите си в началната сцена с Майкъл.

Съпругата на Гиъри се облича в изцяло розов костюм, което със сигурност е намигване към Джаки Кенеди и нейния характерен стил.

Във всички филми за Кръстника портокалите присъстват като предвестник на смъртта - Гири е обвинен в убийство след игра с портокали; Дон Фанучи яде портокал, преди да бъде застрелян; Майкъл яде портокал, докато крои заговор да убие Рот, Вито купува портокали, преди да убие Фанучи.

Когато се случва последното убийство, Вито увива кърпа около пистолета като заглушител. Идеята е на Де Ниро, а Копола измисля след стрелбата тя да се запали .

Сестрата на Сони - Кони - е изиграна от Шайър, което е сестра на Копола. Семейните връзки не свършват дотук. Операта, която посещава Вито, се нарича Senza Mamma и е написана от Франческо Пенино. Той е дядо на режисьора. Баща му, Кармайн, също има пръст в композирането на музика за филма.

Филмът доминира на "Оскарите". Печели статуетки за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий.

Това е първото продължение, което някога печели наградата за най-добър филм. Случва се само още веднъж оттогава - когато Return of the King спечели наградата през 2004 г.

Де Ниро взима статуетката за най-добра поддържаща мъжка роля. Отново е прецент, защото е първият път, в който двама актьори печелят "Оскар" за пресъздаването на един и същи герой.

Това ще случи отново само още два пъти - Хийт Леджър/Хоакин Финикс печелят за ролята на Жокера, а Рита Морено/Ариана ДеБос - за образа на Анита в „Уестсайдска история“.

При бюджет от 13 милиона долара, The Godfather II печели 93 милиона от боксофиса. Огромна печалба! А с изминаването на годините филмът си завоюва и репутацията на един от най-великите, правени някога.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024