Найджъл Фараж, който хвалеше визовата политика на Австралия при Brexit, реши да защитава Джокович Снимка: © Getty Images

Британският националист Найджъл Фараж изненадващо се включи в медийния скандал около отказаната виза на Новак Джокович в Австралия, като обяви тенисиста за жертва на австралийската имиграционна система.

По ирония - именно Фараж защитаваше тезата, че Великобритания трябва да въведе строгите визови правила на Австралия по време на кампанията си за Brexit.

В последните години той намери нова ниша като противник на Covid-локдауна и ограничителните мерки, което прави темата за Джокович особено интересна за него.

"Разговарям със семейството на Джокович и те са категорични, че Tennis Australia в съответствие с щатските закони във Виктория са разрешили на Новак да пристигне в Австралия, защото е имал позитивен PCR тест през последните 6 месеца. След това той е арестуван, а телефонът и портфейла му са били отнети", пише Фараж.

Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

"Когато вътрешният министър на Австралия твърди, че Новак Джокович е свободен да си тръгне, тя не е права. Ако той не обжалва депортирането, ще му бъде наложена автоматична 3-годишна забрана за получаване на виза - така че трябва да стои в затворнически условия до съдебното заседание в понеделник. Ако могат да го направят със световния No.1 в тениса, помислете си какво могат да направят с вас", пише той.

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград

Докато Фараж описва условията на Джокович като "затворнически", сръбският премиер Ана Бърнабич разказва пред TV Pink, че 9-кратният шампион на Australian Open вече получава безглутенова храна в хотела, разполага с лаптоп, SIM-карта и уреди за тренировки.

Съдът все пак не му разреши да изчака съдебното заседание в апартамент под наем, а го остави в хотела за временно настаняване на чужденци с неизяснен визов статут.

Коментарите на Найджъл Фараж в Twitter бяха последвани от поредица подигравателни реплики от хора, които му напомнят, че това е резултатът от "връщането на контрола върху границите" на една държава.

Други хора му обръщат внимание, че организаторите на Australina Open и щатските власти във Виктория не отговарят за това кой има право да пресича националната граница на Австралия.

"Аз си мислих, че сте против чужденците, които влизат в държави без надлежни документи", пише един от хората.

"Найджъл Фараж вече агитира за отворени граници. Вече съм виждал всичко в този живот", гласи друг от коментарите.

"Човекът, който с години настояваше за въвеждане на австралийската имиграционна система, изведнъж започва да се оплаква от австралийската имиграционна система и затворническите условия", пише друг човек.

"Аз и вие не можем да влезем в Австралия, ако нямаме бустерна ваксина - защо за Джокович трябва да е по-различно?", казва коментатор.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024