НДСВ "възкръсва" като партия, докато кадрите му пълнят резервните скамейки на властта Снимка: © Mospat.ru

НДСВ реши да се събуди от будната кома, в която се намира от години, за да "запълни вакуума" в политиката - това обяви бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

През януари е свикан нов конгрес на партията, на който ще бъде избран нов председател и ще се поеме "курс отново в политиката".

Движението, основано от Симеон Сакскобургготски след избирането му през 2001 г. за премиер, планира да се яви на местните избори и "ще направи така, че да има готовност" и за участие в евентуални предсрочни парламентарни избори, каза Герджиков.

В същото време, той изрази надежда, че проектокабинетът "Габровски" на ГЕРБ ще може да се закрепи на власт поне до есента на 2023 г.

Един от кандидатите за министри в него е Миглена Тачева - бивш министър на правосъдието в Тройната коалиция, от квотата на НДСВ.

  • "Смятам, че има хора, които имат добро мнение за това, което направи НДСВ. Основната заслуга за влизането в ЕС и НАТО е на НДСВ. От бизнеса казват, че най-спокойно се е работило по времето на НДСВ.Не е да не сме правили грешки, не сме безгрешни, но времето, в което НДСВ беше на власт, беше много добро за България", беше обяснението на Герджиков.
  • Той не изключи дори да се обсъжда връщането в партията на част от отцепниците от нея - например хората от "Новото време", което през 2005 г. доведе до свалянето му като председател на НС и едва не събори кабинета "Сакскобургготски" заради координирана кампания с ДПС.
  • Герджиков отказа да коментира кои ще са старите лица, които ще бъдат се включат отново в партийното ръководство.

НДСВ изгуби парламентарното си представителство още през 2009 г., а в последните години изцяло изчезна от националната политика след няколко неуспешни коалиции под ръководството на Антония Първанова.

Някои от основните кадри от управлението на НДСВ обаче продължават да участват във формирането на обществено мнение и в опити за съставяне на кабинети с различни партии.

Номинацията на Тачева не е единственото реабилитиране на бивш министър на НДСВ чрез нова партийна платформа.

През 2021 г. Николай Василев - бивш вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" - беше предложен изненадващо за министър-председател в един от неуспешните проектокабинети на Слави Трифонов.

Заместникът на Милен Велчев в Министерството на финансите Любомир Дацов също беше включен в неговия състав като кандидат за министър на икономиката.

В списъка на Василев присъстваше и Ради Найденов, който в миналото беше началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски, преди да стане посланик.

Милен Керемедчиев (също бивш зам.-министър от НДСВ) беше кандидат за депутат от ИТН през 2021.

Илия Лингорски, който беше част от екипа на Велчев, стана главен икономист на Българската банка за развитие, а през 2022 г. беше назначен от Румен Радев за член на Управителния съвет на БНБ.

Бившият министър на външните работи до 2005 г. Соломон Паси беше избран от Бойко Борисов за участник в т.нар. контактна група за преговори с партиите от 48 Народно събрание заедно с Росен Плевнелиев - инициатива, която все пак не успя да доведе до резултат.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който беше пердложен от ГЕРБ за кандидат-президент, също е минал през правителство на НДСВ като зам.-министър, а по-късно основава "Новото време". Декан на Юридическия факултет на Софийския университет е проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и министър на образованието от НДСВ.

Бившият депутат от НДСВ/Новото време Емил Кошлуков продължава да е генерален директор на БНТ въпреки изтеклия му мандат през лятото на 2022.

Самият бивш премиер и основател на някогашното НД "Симеон Втори" развива своя неформална политическа дейност - преди дни той посрещна руския посланик Елеонора Митрофанова и т.нар. "външен министър" на Московската патриаршия митрополит Антоний.

Делян Пеевски също е част от "наследството" на НДСВ - преди да стане депутат от Движението за права и свободи, той започна политическата си кариера като съучредител на младежкото подразделение на партията на Симеон Сакскобургготски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024