Не е лесно да си чиновник при Путин: Кремъл забрани Viber, Telegram и още 7 платформи Снимка: © Getty Images

Девет интернет приложения за комуникация - или почти всички популярни платформи - вече са забранени за държавните институции и техните чиновници в Русия. Службата за наблюдение на интернет на Кремъл - Роскомнадзор - обяви списък с недопустимите чуждестванни комуникационни канали.

Под забрана за използване са:

  • Discord – платформата е базирана в Сан Франциско, САЩ
  • Teams - платформата на Microsoft за бизнес комуникация.
  • Skype - също собственост на Microsoft.
  • Snapchat - американско приложение за съобщения и обмен на данни.
  • Telegram – базирано в Дубай криптирано комуникационно приложение, което вече беше блокирано в Русия в периода април 2018 - юни 2020 г.
  • Threema – криптирано приложение за съобщения със седалище в Швейцария.
  • Viber - собственост на японски технологичен конгломерат от 2017 г.
  • WhatsApp - собственост на Meta (Facebook)
  • WeChat - китайско приложение

Първоначалните съобщения бяха за повсеместна забрана в Русия на всички тези програми, но впоследствие се оказа, че засега тя важи само на държавните институции и чиновници. Ограниченията са на база закона за информацията, информационните технологии и защитата на информацията“ - документът, на база на който е организирана машината за цензура на Кремъл и бе променят няколко пъти от началото на руската война в Украйна, която Москва продължава да нарича "специална военна операция".

Използването на Facebook и Instagram отдавна е блокирано в Русия - за всички руски граждани. В забранителния списък на Роскомнадзор за чиновниците обаче правят впечатление някои липси.

Отсъстват например базираната в Калифорния, САЩ, платформа Zoom - една от най-широко използваните в света среди за видеоконференции, незабавни съобщения и гласови повиквания.

Не подлежи на рестрикция и размяната на лични съобщения и информация чрез криптирания канал Signal - като и в този случай собствеността на приложението не е руска.

Това е поредна крачка за ограничаване на достъпа до информация и комуникация в Русия. По-рано Кремъл поиска някои от горепосочените приложения, включително Discord и Telegram, да премахнат „дезинформацията“ от своите платформи. Според експерти обаче целта на нововъведените органичения не е толкова да спъва обмена на информация между хората, а да предотврати теч на чувствителна информация към чужди субекти от институциите в Русия.

Миналия месец Държавната дума предложи създаването на национална услуга VPN (виртуална частна мрежа) за тези, които се нуждаят от такава, за да могат да си вършат работата. Повечето надеждни VPN продукти бяха забранени в Русия на две вълни през януари 2020 г. и декември 2021 г., защото подобни мрежи пречат на Роскомнадзор да държи под око интернет комуникацията в страната.

През септември 2022 г. Русия въведе стимули за „вътрешен софтуер“, които насърчават използването на руски базирани на Linux операционни системи като Astra Linux, ALT OS и Red OS в държавни и обществени организации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024