"Не ходете пеша! Размествате паветата" Снимка: © Деволюция

Гледката на жълтите павета пред Народното събрание, превърнали се в развълнувани серпентини от първия дъжд след ремонта, ни напомни на "Ако импресионистите бяха зъболекари" от Уди Алън:

"Реших мостът ѝ да бъде внушителен и сводест, с необуздани и възпламеняващи зъби, щръкнали във всички посоки като огнени пламъци!", възкликва Винсент в писмо до своя брат Тео, недоумявайки защо пациентката му ("глупава еснафка") не харесва протезата, която "стърчи като блеснал полилей" от устата ѝ.

Залагаме, че сходни размисли са минавали и през главата на бригадира от "Трейс", докато разказваше пред bTV защо ще трябва да направи ремонт на ремонта в централната градска част.

"Има кръстовище с пешеходна пътека. Шофьорите в тази зона набиват едни спирачки и правят допълнително усилие върху настилката. И става приплъзване, избутване", обяснява творецът, а възложителят му от общината кима одобрително.

Неблагодарният народ веднага апострофира, че дори когато танковете от Горнобанската бригада мачкаха жълтите павета на военните паради, "културното наследство" от Австро-Унгария си стоеше недвижимо и подредено в прави линии, вместо да приплъзва.

"Танкове, танкове, ама те не са набивали спирачки", отговаря уместно човек във Facebook, докато останалите търсят къде е тоя ред в хаоса.

"Шофьорите във Виена и Париж, когато наближават кръстовище на техните павета, не спират, за да не упражнят напрежение върху настилката. Затова не им се разместват", коментира друг.

"100 години кола не си беше пипала спирачките отгоре, ама от онзи ден, като видяха тея прясно подредени павенца и като се почна газ-спирачка-газ-спирачка...", пише трети.

Други обаче подозират, че дори движението на МПС-та върху жълтите павета да бъде забранено, "тогава сигурно майките с колички ще са виновни". Справка: бул. "Витоша".

В социалните мрежи вече се разменят практични съвети за справяне с гравитационните вълни пред парламента.

"От утре - всички по пантофи", "Пешеходците да престанат да си влачат краката", "Кой ползва спирачки в днешно време?", "Бе ударете един асфалт отгоре, чиста работа".

Предприемчиви граждани превърнаха дефекта в ефект - със специално издание на Lego "Харчитектура" за начинаещи и бъдещи строители (в цената не е включена книжка с инструкции).

В Twitter загрижени хора отдъхват с облекчение - защото като се види как българският майстор се справя с редене на паваж, може би "решението да не пращаме оръжие на украинците е било в тяхна полза".

А газовото хайку на Стефан Янев вече има ново звучене: "Защо има павета? Защо колите вървят?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024