Снимка: © getty images

Анимационният сериал The Simpsons е известен със своите предсказания. От превръщането на Доналд Тръмп в президент на САЩ, през въвеждането на „autocorrect” опцията в мобилните телефони, до дискусиите за цензуриране и обличане на статуята „Давид“ на Микеланджело – все неща, които се появиха на екрана и по-късно излязоха от него, за да станат реалност. 

Едно от по-дискусионните „предсказания“ в шоуто е това, че в епизод от 1997 г. сценаристите са загатнали за бъдещата епидемия от смъртоносната болест Ебола. Макар тази теория да е оборена категорично, тя е перфектното въведение към нашата тема днес – предсказан ли е новият коронавирус Covid-19 в роман от 80-те години?

През 1981 г. Дийн Кунц издава „Очите на мрака“ (“The Eyes of Darkness”), в който говори за биологично оръжие, създадено в покрайнините на Ухан – градът, от който тръгна коронавируса.

В романа си авторът кръщава оръжието „Ухан-400“, което привлича вниманието на верните му читатели и в Интернет тръгва мълвата, че заразата е била предвидена още преди близо 40 години.

Така ли е това обаче? 

Няма дискусия – отговорът категорично е „не“. Колкото и интересно да звучи възможността за подобно „предсказание“, тук приликите са в пъти по-малко от разликите. Като изключим града, от който тръгват, болестта и биологичното оръжие имат много малко сходни точки.

В книгата „Ухан-400“ може да се пренася единствено и само в човешкия организъм, като не може да живее в „никакви други живи същества“. Коронавирусите на свой ред се предават на хората по животински път. Предполага се, че Covid-19 е тръгнал от незаконен животински пазар в Ухан, където са се продавали прилепи. 

В романа на Кунц става дума за биологично оръжие, създадено от човешка ръка, докато няма информация това да е така с болестта, която в момента тормози Китай и света. Освен това „Ухан-400“ има 100% смъртни случаи, докато при Covid-19 в момента те са около 2%.  Официалните случаи досега са били 97 536, от които 2 247 са починали, а 18 562 са оздравели.

При оръжието симптомите се показват изключително бързо, докато при вируса – от 2 до 14 дни след заразяването.

Допълнителен удар по привържениците на теорията е това, че в оригинален вид през 1981 г. в книгата биологичното оръжие не е носело дори и името Ухан. Проучаване на Snopes открива, че първоначално то е било кръстено „Горки-400“ на града Горки. В даден момент през годините обаче това се променя, като през 2008 г. вече името е „Ухан-400“.

Колкото и да е разочароващо за любителите на подобни истории – новият коронавирус не е предсказан в „Очите на мрака“. В случая става въпрос просто за съвпадение в имената.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях