Не, новият коронавирус не е предсказан в роман отпреди 40 години Снимка: © getty images

Анимационният сериал The Simpsons е известен със своите предсказания. От превръщането на Доналд Тръмп в президент на САЩ, през въвеждането на „autocorrect” опцията в мобилните телефони, до дискусиите за цензуриране и обличане на статуята „Давид“ на Микеланджело – все неща, които се появиха на екрана и по-късно излязоха от него, за да станат реалност.

Едно от по-дискусионните „предсказания“ в шоуто е това, че в епизод от 1997 г. сценаристите са загатнали за бъдещата епидемия от смъртоносната болест Ебола. Макар тази теория да е оборена категорично, тя е перфектното въведение към нашата тема днес – предсказан ли е новият коронавирус Covid-19 в роман от 80-те години?

През 1981 г. Дийн Кунц издава „Очите на мрака“ (“The Eyes of Darkness”), в който говори за биологично оръжие, създадено в покрайнините на Ухан – градът, от който тръгна коронавируса.

В романа си авторът кръщава оръжието „Ухан-400“, което привлича вниманието на верните му читатели и в Интернет тръгва мълвата, че заразата е била предвидена още преди близо 40 години.

Така ли е това обаче?

Няма дискусия – отговорът категорично е „не“. Колкото и интересно да звучи възможността за подобно „предсказание“, тук приликите са в пъти по-малко от разликите. Като изключим града, от който тръгват, болестта и биологичното оръжие имат много малко сходни точки.

В книгата „Ухан-400“ може да се пренася единствено и само в човешкия организъм, като не може да живее в „никакви други живи същества“. Коронавирусите на свой ред се предават на хората по животински път. Предполага се, че Covid-19 е тръгнал от незаконен животински пазар в Ухан, където са се продавали прилепи.

В романа на Кунц става дума за биологично оръжие, създадено от човешка ръка, докато няма информация това да е така с болестта, която в момента тормози Китай и света. Освен това „Ухан-400“ има 100% смъртни случаи, докато при Covid-19 в момента те са около 2%. Официалните случаи досега са били 97 536, от които 2 247 са починали, а 18 562 са оздравели.

При оръжието симптомите се показват изключително бързо, докато при вируса – от 2 до 14 дни след заразяването.

Допълнителен удар по привържениците на теорията е това, че в оригинален вид през 1981 г. в книгата биологичното оръжие не е носело дори и името Ухан. Проучаване на Snopes открива, че първоначално то е било кръстено „Горки-400“ на града Горки. В даден момент през годините обаче това се променя, като през 2008 г. вече името е „Ухан-400“.

Колкото и да е разочароващо за любителите на подобни истории – новият коронавирус не е предсказан в „Очите на мрака“. В случая става въпрос просто за съвпадение в имената.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024