Има такава партия, но май няма такъв народ - първата ясна позиция на Слави Трифонов относно членството на България към ЕС и НАТО удари на камък.

Поне доколкото може да се съди по мнозинството от над 1500 реакции в официалния му профил във Facebook - припознаването на евроатлантическата ориентация от страна на лидера на "Има такъв народ" се оказва неприятна изненада за част от привържениците му, които заплашват да го лишат от своите 78 стотинки (абонаментната такса за ТВ 7/8).

Доколко автентични са гневните реакции на коментиращите и дали профилът на Трифонов не е станал площадка за тролска "бомбардировка", трудно може да се прецени. Но няма спор, че обратната връзка е унищожителна, а нюансите на възмущението сред предполагаемите потенциални избиратели са повече от интригуващи.

Всичко започва на 24 септември Трифонов публикува следното съобщение: "Заради многото въпроси, които ми се задават и заради различните слухове и лъжи в интернет, искам да бъда безапелационно ясен: Моите лични убеждения са, че пътят на България е само един и безпрекословен - НАТО и Европейски съюз. Казвам всичко това като българин и гражданин, напълно осъзнаващ отговорността си".

Мнението му отпушва вълна от емоции, примесени с опити за разсъждения върху Голямата шахматна дъска, Края на историята и Сблъсъка на цивилизациите.

"Не обръщай гръб на голямата мечка"

Малцина са скептиците, които се надяват, че "това не са думи на Слави", подозират саботаж, и предупреждават, че "провокаторите са много и навсякъде".

Разочарование има и сред онези, които не са подозирали, че политическият им лидер ще изрази лична позиция, преди да я постави на всенароден референдум ("Вашият избор е този, но това не е важно. Важно е какво искаме всички ние като народ. Ако ще вземате еднолични решения, не, мерси").

Мнозинството от самосезиралите се коментатори обаче нямат съмнения в мотивите на Трифонов:

"Браво, че се разкри, за да не заблуждаваш хората да гласуват за теб" / "Би трябвало да кажете "България на първо място",... ама уви, колонизаторите не ви позволяват" / "Платиха ли ти да довършиш България"?"

Поддръжниците на царската линия "Винаги с Германия, никога срещу Русия" също не остават безразлични пред внезапно проявилия се твърд евроатлантизъм на Слави Трифонов:

"Не обръщай гръб на голямата мечка. Ще сбъркаш", предупреждава го един от потребителите, докато друг жалее по времето, когато "благодарение на "лошите" руснаци всявахме респект в съседите ни от НАТО".

"Ние англосаксонци ли сме или славяни?", е последвано от забележката "Жалко, че си от ПЛЕВЕН И НЕ ЗНАЕШ КОЙ ТЕ Е ОСВОБОДИЛ".

Както предупреждава последователка на Трифонов: "Само едно знам, че Ванга все повтаряше да НЕ се делим от Русия...".

"Не си заслужава да заменим домат "биволско сърце" с холандско ГМО"

Втората солидна група сред коментаторите под поста на Слави Трифонов са онези, за които ЕС е "комунистически капитализъм, клонящ към диктатура" или заговор на бездетни държавни ръководители за унищожаване на българското семейство чрез облъчване с 5G, гейбракове и педофилия.

Най-големият грях на външните партньори на България - според тях - е това, че "... същият този ЕС вече три мандата тупа одобрително банкянския папагал и го хвали, бе! Още от същото ли ще ни пробутвате?".

Няколко души настояват от Трифонов да "върне земеделието и заводите", за да направи България независима. В противен случай за страната се отрежда да бъде "гетото" или "тоалетната и боклучарника на Европа".

Пример за подражание се вижда в политиката на Полша, Унгария и Словения, но и в съседна Сърбия, която според един от коментиращите "от край време е самостоятелна, а България чака от ЕС заем след заем"... (б.р. според данни на делегацията на ЕС в Сърбия съюзът е най-големият донор на страната, като е вложил над 3,6 млрд. евро в грантове за последните години. Финансовата помощ за 2014-2020 е 1,539 млрд. евро).

"При Т. Живков нямаше ЕС, но имахме заводи, фабрики, екологично чиста храна, нямаше гладни и бедни, нямаше наркотици, имаше здравеопазване, спокойствие, морал и ценности", казва почитателка на Трифонов. Или както коментира друг автор: "Просто не си заслужава да заменим домат биволско сърце с холандско ГМО и българско бяло сирене за ементал с неясен произход".

"А защо след като сме в ЕС, всички българи избягаха от България... Ама от другите държави никой не бяга в България...", пита се уместно трети.

"Бухалка на дявола и мусоните и момоните*"

Няма по-голяма и ясно отчетлива група от тази на коментаторите, които проклинат Трифонов заради причисляването му към поддръжниците на НАТО.

Северноатлантическият пакт е описан като "американска терористична организация", която е унищожила българската военна мощ, ракети и самолети.

Народът недоумява защо НАТО още съществува, щом Съветският съюз го няма. И още:

"Щом си за НАТО, без мен" / "Подкрепяте ли варварските натовски бомбардировки в Югославия? Подкрепяте ли хаоса в Близкия Изток създаден от НАТО?" / "Ако Турция реши да си вземе някое парче от България, Господ да ни е на помощ". / "Статут на окупирана колония и тотално обезкървена армия на фона на въоръжаващи се до зъби съседи".

Oтнася го, впрочем, и Световната здравна организация. Най-малко двама коментатори молят Слави Трифонов да извади България от членство в СЗО заради коронавируса, дълбокия илюминатски произход на ООН и др.

"А къде беше през 1999 г. по време на Косовската криза"

Дори твърдите поддръжници на членството на България в ЕС и НАТО не остават доволни от позицията му. Някои му припомнят как е "драл ризите си по телевизора, плачейки за Милошевич", атакуват го за това, че "всичките му сценаристи са русофили" и посочват, че и без това не би получил подкрепа от българските избиратели, ако на глас поиска членство в Евразийския съюз.

Все пак няколко души изразяват изцяло положителни мнения за това, че заема сериозна предизборна позиция въпреки риска да отблъсне "мурзилажа, плоскоземците, Ран-Ътовците, кемтрейлсите, рептилите и всичкото останало изкукуригало общество в България".

"Напред, българите в чужбина се радват. Доживяхме нещо различно да се случи, жалко, че нашите родители не осъзнават", пише одобрително един от коментиращите. Но друг негов съмишленик задава Въпроса на въпросите:

"Слави, Славиии .... Къде си тръгнал курбан да ставаш за тоя прост , злобен и завистлив народ ?? Купи си два хотела на морето и в планината и си гледай живота".


* Правописът е запазен в оригинал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков