Отделяте ли капачките от пластмасовите шишета? А знаете ли, че по-екологичният начин за рециклиране на пластмасата е те да бъдат изхвърляни заедно? В противен случай, често капачките се събират и предават за преработка, но бутилките остават нерециклирани.

Именно като част от ангажимента си за по-устойчиви опаковки, минерална вода „Банкя“ въвежда нов тип капачки, които са прикрепени към бутилките. 

Това е поредната иновация, която Системата на Кока-Кола (от чието портфолио е и ,,Банкя“) прави в посока за един „Свят без отпадъци“ - корпоративния ангажимент на компанията по линия на екологията.

Тази промяна е и част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба, която ще стане задължителна за всички напитки в пластмасови опаковки до 2024 г.

 Минерална вода „Банкя“ е първата марка на българския пазар, която прави подобна стъпка.

"Въвеждането на прикрепени капачки е труден процес, който обаче със сигурност си заслужава усилията, тъй като би могъл да окаже голямо въздействие", казват от Кока Кола.

Системата за отваряне на „Банкя“ е същата като при стандартна пластмасова бутилка, иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. По този начин капачката остава прикрепена за бутилката, а езичето осигурява удобство при отворено положение и улеснява потребителите.

Нововъведението на „Банкя“ е обещание, че повече капачки от бутилки ще се изхвърлят и рециклират заедно с пластмасовите бутилки на напитките от портфолиото на Кока-Кола, така че и те да не попадат в природата. Целта на компанията е до 2030 г. да събира и рециклира еквивалента на всяка продадена напитка, независимо дали е в бутилка или кен.

В допълнение към това се поема още един амбициозен ангажимент - като една от водещите компании в индустрията, тя си поставя за цел да увеличи значително използването на опаковки за многократна употреба.

Според Кока-Кола, увеличаването на използваните опаковки за многократна употреба ще осигури добавена стойност за потребителите и клиентите, а именно насърчаването на кръговата икономика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония