"Не изтривайте Депардийо": Франция се раздели на два лагера след секс скандалите с актьора Снимка: © Getty Images

Непрекъснатите скандали около Жерар Депардийо разтвориха дълбока разделителна линия във френското общество.

Депардийо е обвиняван в серия от сексуални посегателства срещу жени, а поредната медийна драма беше разпалена от документален филм с негови груби сексистки изказвания - включително по адрес на 10-годишно момиче.

Скандалът придоби такива размери, че предизвика реакции дори от страна президента Еманюел Макрон и предшественика му Франсоа Оланд.

Сега обаче спорът се прехвърли и върху полето на културата.

Над 50 популярни френски артисти, музиканти, режисьори, писатели и др. се подписаха в писмо в защита на Депардийо, докато други техни колеги - като актрисите Софи Марсо и Марион Котийяр - се разграничиха от тях.

В групата на поддръжниците на 75-годишния носител на редица филмови отличия се включиха доста известни имена: бившата първа дама на Франция Карла Бруни, бившата партньорка на Депардийо Карол Буке, актьорите Шарлот Рамплинг, Натали Бай, Пиер Ришар и др.

Повечето от подписалите се в петицията всъщност са жени, а доста от имената са на хора от по-възрастното поколение.

Писмото, озаглавено "Не изтривайте Жерар Депардийо", публикувано в френския консервативен всекидневник Le Figaro, твърди, че Депардийо е бил жертва на "поток на омраза".

"Не можем повече да мълчим пред линчуването, което се е стоварило върху него. Жерар Депардийо е може би най-великият от всички актьори. Когато нападате Жерар Депардийо по този начин, вие нападате именно изкуството", пишат авторите на писмото.

"С гениалността си на актьор Жерар Депардийо допринася за художественото влияние на нашата страна. Каквото и да се случи, никой никога няма да може да заличи незаличимата следа от работата му, която завинаги ще бележи нашата епоха. За това Франция му дължи много... Да се лишим от този силен актьор би било драма, поражение. Смъртта на изкуството. Нашата смърт", се казва още в отвореното писмо.

Те напомнят за "всичко хубаво, което този човек направи през живота си", като изброяват приноса му за популяризирането на френската литература и кино.

"Убедени сме от дъното на душата си- не можем и не искаме да се лишаваме от него. Всичко останало засяга Правосъдието, и нищо друго. Само и единствено", пишат още те.

Позицията им във възхвала на гения на Жерар Депардийо обаче не се споделя от всички хора от френската култура - особено сред по-младите ѝ представители.

Актрисата Софи Марсо, която е 19-годишна при първия си "сблъсък" с него в киното на снимачната площадка на филма "Police" от 1985, говори открито за преживяната травма.

"Още тогава казах, че не мога да понасям неговото грубо и много неадекватно поведение. Много хора се настроиха срещу мен и направиха така, че да изглеждам като някоя малка лигла. Оттогава винаги отказвам да снимам филми с него", обяснява тя в интервю за Paris Match.

Марсо разказва как Депардийо не е спирал да я унижава по време на съвместната им работа - неприемливо отношение, което е оставало безнаказано само защото "всички се смееха с него, всички го обичаха, всички му ръкопляскаха за това, което е - и всички смятаха, че това е нещо нормално".

Тя обръща внимание на разликата между по-възрастните актриси и следващите поколения, като забелязва, че нито една от връстничките на Депардийо не смята за необходимо да осъди поведението му.

"Той не преследваше големите актриси, той преследваше малките асистентки. Вулгарността и провокациите винаги са били в неговия арсенал", казва още тя.

"Днес го обвиняват за това, за което някога го възвеличаваха. Аз няма да му подам ръка, нито ще го загробя. Многократно са ме молили да изляза и да свидетелствам срещу него. Очевидно е, че не го направих".

Крайно противоположни мнения за Жерар Депардийо застъпват и политиците.

Ако за Еманюел Макрон актьорът е "гениален" творец, с когото Франция "може да се гордее", вместо да превръща в жертва на "лов на хора", бившият президент-социалист Оланд напълно отхвърли неадекватните действия на Депардийо и отказа да асоциира френската култура с неспособността на 75-годишния актьор да контролира поведението си.

Според Оланд - Макрон не е трябвало да прави подобни коментари, а да говори за жените, след като един от заявените му приоритети е краят на насилието над женския пол.

Звездата на съвременното френско кино Марион Котийяр също остана недоволна от думите на Макрон.

"Да копаеш дъното, а след това да продължиш... Не знам докога може да продължаваме така. Но Франция няма нужда от това, със сигурност", пише тя в коментар под статия за реакцията на президента по адрес на Депардийо.

Феминистски неправителствени организации също осъдиха опита да се заглушат гласовете на жертвите на сексуално насилие и да се подкопае движението #Metoo срещу сексуалния тормоз във Франция.

"Има поколение, което все още не разбира тази обществена еволюция", заяви в радиоинтервю тази седмица Мюриел Реус, вицепрезидент на #MeTooMedia, която провежда кампании срещу сексизма и сексуалните посегателства в медиите.

Преди седмици документален филм показа кадри, на които Депардийо прави неприлични и сексистки коментари по адрес на жените. Моментите са уловени по време на негово пътуване до Северна Корея през 2018 г. и включват скандални изказвания. В едно от тях той обяснява на своята преводачка, че "тежи 124 кг без ерекция", а с ерекция - 126 кг.

Към момента Депардийо е обвинен в сексуални посегателства от над 10 жени, като последното дело, заведено срещу актьора, е от испанската журналистка и писателка Рут База.

Популярният актьор „категорично отхвърля“ всички обвинения срещу него.

"Никога, абсолютно никога не съм злоупотребявал с жена", пише той в писмо от 2 октомври, публикувано и в Le Figaro.


Макрон защити Депардийо и обяви, че не участва "в лов на хора"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024