Макрон защити Депардийо и обяви, че не участва "в лов на хора" Снимка: © Getty Images

Еманюел Макрон изненадващо защити обвинения от над 10 жени в сексуални посегателства френски актьор Жерар Депардийо в телевизионно интервю. По думите на френския президент артистът е станал жертва на „лов на хора“.

"Никога няма да ме видите да участвам в лов на хора. Мразя такива неща", каза Макрон пред France 5, когато беше попитан за евентуално лишаване на актьора от държавен орден заради разследванията срещу него.

Разкрития за евентуални посегателства срещу жени от страна на Депардийо предизвикаха вниманието не само на обществеността, но и на правителството във Франция.

Преди дни министърът на културата Рима Абдул Малек заяви, че Депардийо се е превърнал в "позор за Франция". В резултат на това стана ясно, че ведомството е започнало дисциплинарно производство, което може да доведе до отнемане на "Почетния легион" на актьора - това е най-високият френски орден за заслуги.

Макрон обаче изненада с реакцията си - той не приема позицията на Абдул Малек и казва, че политиците не трябва да насърчават "правосъдието да се раздава от медиите вместо от съдебните институции".

"Не лишавате някого от Ордена на Почетния легион въз основа на доклад", добавя Макрон пред френската телевизия.

Според него най-престижната награда, която правителството може да присъди и която Депардийо получи през 1996 г., "не е морален инструмент".

Президентът смята още, че актьорът "кара Франция да се гордее" и че самият той е негов "голям почитател".

Коментарът на Макрон предизвика възмущение в левицата, сред правозащитниците и феминистските неправителствени организации.

"Не, не се гордеем с Жерар Депардийо, когато, гледайки младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира", каза бившият президент социалист Франсоа Оланд пред радио France Inter.

Според него Макрон не е трябвало да прави подобни коментари, а да говори за жените, след като един от заявените му приоритети е краят на насилието над женския пол.

Преди седмици документален филм показа кадри, на които Депардийо прави неприлични и сексистки коментари по адрес на жените. Моментите са уловени по време на негово пътуване до Северна Корея през 2018 г. и включват скандални изказвания. Срещу него вече се водят две прокурорски разследвания по сигнали за сексуално насилие срещу жени.

Актьорът отхвърля всички обвинения.

Спорният закон за миграцията

В телевизионното интервю френският президент коментира и спорните поправки в Закона за миграцията, които създадоха смут около правителството му.

Според него Франция има "проблем с имиграцията" и законът е необходим - и за да се намали броят на хората, които влизат нелегално в страната, и за да се улесни интеграцията на онези чужденци, които пристигат с документи.

Поправките, инициирани от правителството, трябваше да бъдат силно изменени по искане на крайнодясната партия на Марин льо Пен, за да може изобщо да минат през парламента. Управляващата сила на Еманюел Макрон няма мнозинство и се принуди да направи сериозни отстъпки пред националистите заради ключовия закон.

В него вече се въвеждат доста по-строги правила за достъп на чужденци до социални помощи и здравни грижи. Това доведе до бунт в парламентарната група на "Ренесанс" (на Макрон) и дори до оставката на министъра на здравеопазването от кабинета - Орелиан Русо .

"Щит, от който имахме нужда", така определи Макрон новия законопроект.

Той обаче отрече новият правен акт срещу имигрантите да е признак за сбижаване с партията на Льо Пен. Президентът казва, че за да се спре пътят на крайната десница към управлението, "трябва да се справим с проблемите, които те подхранват", цитиран от Radio France Internationale.


Испанска журналистка заведе дело срещу Жерар Депардийо за изнасилване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024