Макрон "подари" стратегическа победа на Льо Пен с новия закон за миграцията Снимка: © Getty Images

Спорни поправки в Закона за миграцията създадоха смут около правителството на президента Еманюел Макрон, след като партията му се съгласи на по-строги условия за достъп на бежанци до социални помощи.

Компромисът беше по принуда - управляващите нямат мнозинство в Националното събрание на Франция, а ключовият им проект се провали при първия опит да събере подкрепа в зала преди седмица.

За да се "спаси" една от най-важните инициативи на правителството, беше съставена специална комисия от 7 сенатори и 7 представители от долната камара на парламента.

В крайна сметка - те са договорили промени, които изумиха лявото крило в коалицията зад Макрон.

Най-малко двама от депутатите в управляващата парламентарна група "Ренесанс" обявиха, че ще гласуват против текстовете, защото са твърдо несъгласни с тях.

  • Основният спорен текст засяга достъпа до лични помощи за жилищно настаняване, които в момента се ползват от 2,7 милиона души. За да имат достъп до нея, чужденците от страни извън ЕС ще трябва да имат легален статут - т.е. право на местожителство във Франция.
  • Помощите за наем ще се предоставят само на чужденци, които пребивават във Франция поне от 5 години, имат поне 3 месеца професионална дейност в страната или могат да представят студентска виза.
  • За да може студенти да получават достъп до тези пари, те също трябва да докажат, че са сериозно ангажирани с учебната си дейност.
  • Десницата е поискала и обвързване на останалите социални помощи с уседналост или работа - поне 5 години легално жителство във Франция или поне 2,5 години професионална дейност.
  • Марин льо Пен се оказа най-доволна от сделката, която тя определи като "голяма идеологическа победа" за националистическата си партия. Льо Пен и депутатите ѝ вече са готови да подкрепят текстовете.

Дясната опозиционна група на "Републиканците" също се обяви за победител от преговорите с правителството.

Премиерът Елизабет Борн твърди, че предложенията ще направят системата за проверка на пристигащите мигранти по-ефективна - според властта, законът ще опрости процедурите за проверка на молбите за убежища и ще създаде възможност за изгонване на хора с престъпно поведение или радикализирани елементи по-бързо.

Лявата опозиция обаче е крайно възмутена от поправките.

Председателят на групата на социалистите Оливие Фор призова депутатите от групата на Макрон да гласуват по съвест и да покажат, че не са в Националното събрание само за да изпълняват всичко спуснато от президента.

Недоволство има и във вътрешните среди на партийната група на "Ренесанс" (името на парламентарната фракция на "Република, напред" на Макрон).

Един от депутатите им Жил льо Жандр е споделил на партийно събрание, че мнозинството допуска групата на Марин льо Пен да се превърне в "алфа и омега на политическия дебат". Той е заявил, че ще гласува против проекта. Юристът Саша Улие също смята да бойкотира законодателната инициатива на собствената си партия.

На въпрос дали има риск от протестен вот в собствената му група, министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен твърди, че "всички ще гласуват съгласно своята съвест и душевност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024