Жерар Депардийо е в центъра на пореден скандал. Как френската звезда се превърна в "позор за страната си"? Снимка: © Getty Images

Една от най-големите звезди на френското кино Жерар Депардийо попадна в центъра на пореден скандал, избухнал след нови кадри с негови неприлични и сексистки коментари. Поведението на актьора поднови обществения дебат за сексуалното насилие във Франция и предизвика вниманието дори на правителството.

Преди седмици документален филм показа кадри, на които Депардийо прави неприлични и сексистки коментари по адрес на жените. Моментите са уловени по време на негово пътуване до Северна Корея през 2018 г. и включват скандални изказвания. В едно от тях той обяснява на своята преводачка, че "тежи 124 кг без ерекция", а с ерекция - 126 кг.

В друг случай прави сексуални коментари по адрес на 10-годишно момиче, като казва, че когато то язди кон - навярно получава оргазъм. При друга размяна на реплики актьорът придърпва преводачката до себе си, след което казва на друга жена да "направи снимка, докато аз я опипвам по дупето".

Кадрите са заснети от Ян Моа - приятел на актьора, който придружава Депардийо по време на посещението му в Северна Корея по случай 70-годишнината на тоталитарната държава.

Документалният филм, озаглавен “The Fall of the Ogre”, разглежда и интервюта на френската звезда, дадени през 70-те и 90-те години на миналия век, по време на които признава, че е участвал в изнасилвания - коментари, които по-късно оттегля.

През 2020 г. актьорът попадна в центъра на съдебно разследване по подозрение в изнасилване след разкрития, направени от Шарлот Арнулд. Младата актриса разказва, че през 2018 г. е била изнасилена от него. Той отрича обвинението, като твърди, че сексуалният им контакт е бил по взаимно съгласие.

Първоначално властите свалиха обвинението поради липса на достатъчно доказателства по делото, но след обжалване то беше възобновено. Второто дело е от 2023 г. и беше заведено, след като актрисата Елен Дарас обвини Депардийо, че я е опипвал през 2007 г. по време на снимки за техен общ проект. Френската прокуратура обаче заяви, че делото може да бъде прекратено, тъй като събитията са се случили твърде отдавна и давността по делото може да е изтекла.

Депардийо е едно от най-големите имена във френските кино среди, работил е с най-известните режисьори и актриси в страната и се е снимал в над 200 филма. Известен е с ролите си във филми като "Jean de Florette", "Green Card" и "Cyrano de Bergerac", като има номинации за "Оскар" и BAFTA .

Адвокатите му разкритикуваха документалния филм в изявление, в което се казва, че това е "спорна и съмнителна програма, която излъчва монтаж от снимки, заснети в интимната и личната сфера".

Разкритията обаче предизвикаха вниманието не само на обществеността, но и на правителството. Министърът на културата Рима Абдул Малек заяви, че Депардийо се е превърнал в "позор за Франция".

В резултат на това министерството е започнало дисциплинарно производство, което може да доведе до отнемането на неговия "Почетен легион" - най-високия френски орден за заслуги.

Белгия вече предприе подобни действия, като белгийска община Естаимпюи обяви, че отнема титлата за почетен гражданин, която е връчила на Депардийо през 2013 г. А музеят за восъчни фигури "Гревен" премахна статуята на актьора, като аргументира решението си с "негативните реакции на посетителите".

Какво мисли президентът Макрон?

Европейското издание "Politico" посочва, че скандалът около френската звезда е попаднал под вниманието и на френския президент Еманюел Макрон. Той обаче е недоволен от реакцията на Министерството на културата, тъй като смята, че политиците не трябва да насърчават "правосъдието да се раздава от медиите вместо от съдебните институции".

Помощник на президента е цитиран, че Макрон не е бил информиран за решението за преразглеждане на ордена на "Почетния легион".

Реакцията на френския президент е в унисон с предишните му подходи към обвиненията в сексуално насилие срещу високопоставени личности. След обвиненията в изнасилване срещу бившия министър и телевизионен водещ Никола Хуло Макрон заяви, че приоритет трябва да бъде "ефективността на съдебната система".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024