Испанска журналистка заведе дело срещу Жерар Депардийо за изнасилване Снимка: © Getty Images

Жерар Депардийо е обвинен в изнасилване от испанската журналистка и писателка Рут База, дни след като попадна в центъра на пореден скандал.

База е подала жалба в испанската полиция срещу френския актьор за изнасилване, датиращо от 12 октомври 1995 г. в Париж.

Това е поредната жалба срещу актьора за сексуално насилие, който беше обвинен от френската прокуратура още през 2020 г. Срещу него има сигнали от над 10 жени, които твърдят, че са станали жертви на посегателствата му.

База е била на 23 години по време на сблъсъка си с Депардийо. Тя твърди, че изнасилването е станало по време на интервю с актьора (тогава той е бил на 46 г.), за списание Cinemania. Двамата са се намирали в помещенията на бившата продуцентска компания Roissy Films.

База говори пред АФП за "сексуално посегателство", като описва как френският актьор я е прегърнал в края на интервюто и започнал да я целува по лицето без нейно съгласие и да я опипва по гърдите и интимните части. База твърди, че била парализирана от шока.

На въпроса дали това, което е преживяла, е било изнасилване, авторката отговаря с категорично "да".

"Полицията го описа като такова", подчертава тя.

  • В Испания престъплението "сексуално посегателство" включва широк набор от престъпления - от непозволено опипване до изнасилване. Максималното наказание е 15 г.

Журналистката обяснява, че "напълно" забравила за преживяванията си с Депардийо, докато не прочела разследването, публикувано от Mediapart през април, в което тринадесет жени обвиняват актьора в сексуално насилие.

Това предизвикало "вътрешно пробуждане" и внезапни спомени за инцидента, потвърдени от лични бележки от онова време, които тя казва, че е намерила отново.

  • Тъй като събитията датират от 1995 г., База има малки шансове за успех заради изтеклата давност във Франция.
  • Писателката обаче се надява чрез разкритията си да помогне на други жертви да проговорят.

Обвиненията на База идват дни след като Депардийо попадна в центъра на друг скандал, който предизвика дори конфликт сред френското правителство.

Преди седмици документален филм показа кадри, на които Депардийо прави неприлични и сексистки коментари по адрес на жените. Моментите са уловени по време на негово пътуване до Северна Корея през 2018 г. и включват скандални изказвания. Срещу него вече се водят две прокурорски разследвания заради данни за сексуално насилие срещу жени.


Жерар Депардийо - френски актьор Жерар Депардийо е в центъра на пореден скандал. Как френската звезда се превърна в "позор за страната си"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024