Не само полицията: И прокуратурата решава кога едно престъпление влиза в сводките на МВР Снимка: © Getty Images

Случаите на криминални престъпления, за които има образувано досъдебно производство, попадат в бюлетина на МВР след съгласуване с наблюдаващия прокурор.

Това стана ясно от отговор на пресцентъра на МВР на въпроси на "Булевард България" във връзка едномесечната липса на информация за случая с насилие над 18-годишното момиче от Стара Загора.

Престъплението не беше отразено във всекидневната полицейска сводка, а за него се разбра едва след като майката на жертвата описа случилото се пред Нова ТВ.

Съгласувателната процедура между полицията и съответната прокуратура се прилага при всеки отделен случай, по който се води досъдебно производство.

Това се прави, за да не се стигне до евентуални пречки в хода на разследването от излизането на публична информация, казват от пресцентъра на МВР.

В случая със Стара Загора, нападението е извършено късно вечерта на 26 юни. За скандалното развитие на разследването и квалифицирането му като лека телесна повреда (т.е. престъпление от частен характер) се разбра от репортаж на 28 юли.

На пресконференция директорът на ОДМВР - Стара Загора старши комисар Лазар Христов не посочи защо съобщението за престъплението не е публикувано от службата.

Дотук прокуратурата започна две проверки за работата на свои служители в Стара Загора, които са се занимавали с разследването на нападението - включително на първия наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура, и на зам.-окръжния прокурор, който е поискал отпадане на мярката за неотклонение на арестувания заради по-леката квалификация на престъплението.

Обвиняемият за нападението на 18-годишно момиче в ареста Повдигнато е ново обвинение срещу Георги Николаев за 4 закани с убийство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023