Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да връща по-строгите мерки за безопасност независимо от рекордния нов брой на заболелите от Covid-19 в България.

"Многократно умоляваме за спазване на 3Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че вирусът си е отишъл, не сме казвали "Корона, чао", не сме ви подвели, че пандемията е свършила", каза Борисов на пресконференция.

На въпрос дали не беше грешка отслабването на мерките, той отговори: "Ние щяхме да поболеем населението, ако бяхме продължили тези мерки. Предлагате да излезем и да сложим КПП-та пред София? Ще го понесе ли народът? Парламентът ще се съгласи ли? Тези от Гърция ще се върнат ли?".


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

Нов рекорд на Covid в България - 132 болни


Борисов се позова на данни от медицински специалисти, според които вирусът е "омаломощен", затова броят на хората с нужда от интензивна медицинска помощ вече е спаднал, а излекуваните се увеличават.

Към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на оздравелите, каза още той.

"В началото вирусът беше много агресивен, с висока вирулентност. В момента е намаляла, тоест тежестта на заболяванията, които предизвиква, има по-малка разрушителна способност върху нас. За да оцелее вирусът, той трябва да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува", каза и директорът на Александровска Болница д-р Костадин Ангелов, който присъства на брифинга.

Ангелов посочи, че българските болници вече са снабдени с медикаментите, които са разписани за лечение на Covid както в Китай, така и в западните държави.

Малко по-рано директорът на УМБАЛСМ д-р Асен Балтов използва личния си профил във Facebook, за да отправи призив за спазване на повече дисциплина, социална дистанция и дезинфекция ("3Д").

"Иначе наистина “яко ще се мре”!!!", пише той, като цитира гневната реплика на ръководителя на Националния оперативен щаб Интервюто на Бенатова с Мутафчийски се оказва над 1 час и 23 минути от интервюто му пред Миролюба Бенатова преди месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години