Не в Киев, не в Глазгоу. Къде ще се проведе "Евровизия" 2023? Снимка: © Getty Images

Ливърпул е избран за домакин за предстоящия песенен конкурс "Евровизия", който ще се проведе през 2023 г. във Великобритания. Той изпревари другия кандидат за позицията - Глазгоу, в жребий, който беше изтеглен на живо в петък.

Макар че десетилетната традиция повелява победителят в конкурса да бъде домакин на следващата година, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че от съображения за сигурност и безопасност домакинството ще поеме Великобритания, която зае второ място. Тазгодишният победител - Украйна - не може да организира събитието заради продължаващата вече месеци война на нейна територия.

Би Би Си ще режисира събитието, което обикновено привлича телевизионна аудитория от близо 200 милиона души. Великобритания за последен път е била домакин на "Евровизия" през 1998 г.

Британското участие в тазгодишния конкурс "Евровизия" в Италия през май остана на второ място след украинския оркестър "Калуш", който яхна вълната от обществена подкрепа и спечели с емоционална победа.

В послание до Украйна кметът на Ливърпул заяви, че събитието в M&S Bank Arena "ще ви накара да се гордеете". Британският премиер Лиз Тръс заяви, че градът "ще изнесе незабравимо шоу, което ще отбележи богатата култура и творчеството на Украйна".

Защо точно в Ливърпул?

Изпълнителният ръководител на "Евровизия" Мартин Остердал заяви, че градът е "синоним на музиката" и че арената на Ливърпул "надхвърля всички изисквания, необходими за провеждането на глобално събитие от такъв мащаб".

"Бяхме много впечатлени от страстта, с която градът прие конкурса, както и от идеите им да поставят миналогодишните победители, Украйна, в центъра на вниманието на хилядите фенове, които ще го посетят през май следващата година", допълни той.

Британската обществена телевизия коментира също, че градъте фантастичното място за провеждане, като разполага с "красиф дон с богата музикална история".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024