"Не ви моля. Настоявам. Спрете публичните богослужения" Снимка: © Getty Images

Книгоиздателят Манол Пейков ("Жанет 45") публикува отворено писмо, в което настоява ръководството на Националния оперативен щаб да нареди пълна забрана на публични богослужения и църковни ритуали, свързани със събиране на повече от двама души на едно място по време на епидемията от Covid-19.

"Не ви моля. Настоявам. Като човек, гражданин и работодател, който е загрижен за бъдещето на нацията. Всякакви преговори в случая са съвършено неуместни и демонстрират липса на елементарна държавническа отговорност. За Хипократовата клетва дори няма да ви напомням", пише Пейков в публикацията си.

Повод за призива му е продължаващата практика на Българската православна църква да провежда литургии и да дава причастия на миряните с общи съдове въпреки всички предупреждения за опасността от предаването на новия коронавирус. Сред най-уязвимите групи са възрастните хора, много от които продължават да посещават отворените храмове.

Още преди обявяването на извънредното положение в България, Софийската митрополия, оглавявана от патриарх Неофит, взе решение да не спира богослуженията, а само да въведе допълнителни мерки за дезинфекция и почистване в храмовете.

За сравнение - във Великобритания беше наложено временно преустановяване на публичните богослужения в храмовете в цялата страна, въпреки че до миналата седмица правителството не налагаше задължителни мерки за социално дистанциране.

В неделя БНТ2 излъчи и кръстопоклонната литургия от храма "Въздвижение на Св. Кръст Господен".

"Гледах с недоумение, граничещо с потрес, православната неделна литургия по Българската национална телевизия. Десетки, може би стотици хора от най-уязвимата от вируса група, които не спазват никакво разстояние помежду си и вземат комка с обща лъжичка. И не, недоумението ми не беше насочено към старейшините на Българската православна църква, които нееднократно са демонстрирали липса на елементарна отговорност към собственото си паство. Насочена беше към вас, българските държавници, които позволяват това да се случва", пише Манол Пейков в посланието си.

Той се обръща директно към ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия, със следния въпрос:

"Представете си, че влизате в спешна операция и животът на пациента зависи от бързината и акуратността на вашите действия. И точно в този момент се появява в целия си блясък някой от дълбокопочитаемите ни митрополити и настоява да не си дезинфекцирате ръцете преди операцията, понеже пациентът е вярващ човек и е дълбоко уверен, че Господ няма да позволи той да получи сепсис. Е, какво ще направите? Ще започнете ли преговаряте ли с висшия православен сановник? Да, точно така. Няма дори и за миг да ви хрумне да преговаряте. А на мига ще го пратите на майната му (където в случая му е и мястото), ще си измиете старателно ръцете и ще влезете в операционната. Точно такъв е случаят и сега, с единствената разлика, че не става дума за живота на един пациент, а на хиляди, може би и стотици хиляди", предупреждава още Пейков.

"И не, изразът "религиозни свободи" няма място в този разговор. Защото тези свободи (които дълбоко уважавам) по никакъв начин и при никакви обстоятелства не включват свободата на вредиш на човешкото здраве (при това, макар да ми е тъжно да го кажа -- съвсем съзнателно)", коментира той.

Пейков посочва още, че докато църквите продължават да нарушават препоръките за повишена хигиена, заповедите на Министерството на здравеопазването стават все по-строги по отношение на свободното движение в областните градове и търговската дейност в цялата страна.

"В Пловдив, където живея, бяха изградени 18 КПП-та, които блокират всички входове и изходи на града. На голяма част от служителите и работниците ми се налага да минават през тези КПП-та всяка сутрин и всяка вечер, понеже живеят в околните села. Това отнема минимум два часа на ден... Не съм сигурен колко дълго ще мога да осигурявам заплати на хората си при нивото на сегашния бизнес, г-н Мутафчийски. Не знам и какво точно ще ядем след два или три месеца след подобно затягане на нещата. Но се опитвам да не мисля за това. Опитвам се да бъда отговорен към себе си и хората около мен, защото зная, че ситуацията е извънредна и че в моето положение се намират десетки хиляди други бизнеси в страната.

"И макар да смятам мерките по блокиране на пътищата в областните градове за непремерени, уважавам решението ви и надлежно го спазвам.

"Още от началото на кризата, доста преди създаването на Националния опперативен щаб, образовам всички хора около себе си за спасителната необходимост от социално дистанциране и им обяснявам защо това е единственото ни оръжие срещу вируса в момента. И защо е от вопиюща необходимост да правим свръхусилия, за да пазим най-уязвимите групи: възрастните и хората с хронични заболявания. И на фона на всичко това, на всички тези небивали ограничения и лишения, на които се подлагаме, вие позволявате на някакви хора, при това от най-рисковата група, да се събират на големи групи и да изпълняват (важни за тях) ритуали, като практически престъпват всички правила, спомагащи за ограничаване на заразата. Това е не просто неприемливо. Това е крайно безотговорно", пише още Манол Пейков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023