Не всяко "Ново начало" е на Делян Пеевски Снимка: © ДПС Пресцентър

"Никой не може да спре Новото начало", пишеше Делян Пеевски в едно от вероятно последните си послания като председател на ДПС.

Новото начало (каквото и да означава то) се повтаря натрапчиво в изявленията му през изминалите дни - и мнозина предполагат, че ключовите думи са сигналът за евентуален нов политически проект.

Йордан Цонев не потвърди, но и не отрече, че изходът от ДПС може да е в тази посока. Веднага след интервюто му в bTV, сайтът ПИК публикува апокрифна информация "от кухнята на ДПС", според която адвокатът на Делян Пеевски подал документи в Патентното ведомство за регистрация на марката "Ново начало"

Проверка в регистъра на търговските марки показва, че "Ново начало" вече е запазено - и то отдавна.

Но нито хронологията, нито мотивите за придобиването ѝ се свързват с действията на Делян Пеевски.

"Булевард България" се свърза с нейния последен притежател - Владимир Рангелов, който е партньор в едно от най-големите адвокатски дружества в София "Камбуров и съдружници" и е специалист по корпоративно право. Той е придобил марката през декември 2023 г. Регистрирал е и домейн novo-nachalo.bg месец по-късно, който и до днес е неактивен

В отговор на въпросите за евентуална връзка между търговската марка и нова политическа партия, зад която би стоял Пеевски, той обръща внимание, че "защитата на търговската марка се отнася до използването й в търговската дейност и търговския оборот, а не в политическа дейност или за политически цели".

Накратко: Дори някой да реши да създаде партия на име "Ново начало", няма защо да запазва името ѝ в регистъра на търговските марки при Патентното ведомство.

Владимир Рангелов уточнява, че конкретната марка е придобита за целите на техен клиент - "уважавана компания от Европейския съюз, действаща в облатта на онлайн търговията".

Тя обаче няма да бъде използвана в България, защото "фактическата обстановка в България са налице данни за предходно използване на тази марка в България от периода 2020-2022 година, което дава приоритетна защита на първия ползвател на марката, а не нашия клиент".Особеният интерес към въпросната регистрация беше породен от два факта:

  • кой е нейният първи притежател
  • защо тя е вписана в класове, свързани с политическата дейност.

Заявката за тази марка е подадена още през април 2022 г. и е вписана четири месеца по-късно. Първоначалният ѝ притежател е кметът на Добрич Йордан Йорданов. Данните от Патентното ведомство съвпадат както с трите му имена, така и с точен адрес, който той е посочил в своята имотна декларация от 2023 г.

Йорданов беше избран за кмет още през 2015 г., като тогава представляваше "Реформаторския блок", и беше част от Движение "България на гражданите". Преизбиран е през 2019 и 2023 г. в шарени коалиции под шапката на ДБГ - комбинации между НДСВ, Съюза на свободните демократи на Софиянски, Глас Народен, а по-късно и "Има такъв народ" и ВМРО.

"Капитал", които са разговаряли с кмета на Добрич", го цитират да казва, че е измислил слогана "Ново начало" с идеята да го използва по време на местните избори. Впоследствие така и не е влязъл в употреба, а малко това намира заинтересован купувач в лицето на Владимир Рангелов.

Медията напомня, че през 2022 г. Йорданов беше подал заявление за регистрация на още един неслучаен слоган - "Продължаваме промяната" - паралелно с новосъздаващата се по това време партия на Кирил Петков и Асен Василев.

Пред "Капитал" Йорданов отрича да има нещо общо с Делян Пеевски: "Никога не съм имал никакви взаимоотношения с г-н Пеевски и не съм го виждал".

Така или иначе, хронологията на регистрацията не съвпада с ходовете на Пеевски в ДПС.

През ноември 2023 г. той вече беше единствен съпредседател на парламентарната група след оставката на Мустафа Карадайъ и се готвеше да стане едноличен партиен лидер с благословията на Ахмед Доган.

Интересното е, че това се потвърждава и от архивно копие от януари 2024 г. на сайта-клонинг на ДПС, който се появи преди ден.

През януари 2024 г. Делян Пеевски не само не е работил по алтернативен политически проект, но и се е виждал като водеща фигура в партията, ако можем да съдим по проекта за редизайн на сайта. С други думи, не всяко "ново начало" е на Пеевски.

Ако можем да се ориентираме най-бегло по Google Trends - "новото начало" на Пеевски не се наложило никак силно като фраза:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024