"Нека всички станем богати": В САЩ разкриха инфлуенсъри измамници, спечелили над 100 млн. долара

"Никога няма да ми омръзне да наливам пари в банковите сметки на своите последователи. НЕКА ВСИЧКИ ЗАБОГАТЕЕМ!". Посланието отправя Пи Джей Матлок в профила си в Twitter. Той е "инфлуенсър" в социалните мрежи и предлага на своите над 300 хил. последователи да ги направи богати.

"Забогатяването" изглежда проста работа - последователите само трябва да си купят от него ценни книжа и след това да ги продадат на по-висока цена. Бързото и лесно действие, уверява Пи Джей, ще ги превърне в милионери.

Схемата се оказва измама за 100 млн. долара.

Пи Джей е един от осем "инфлуенсъри", обвинени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (КЦКБ) в заговор за извършване на измама. Групата управлява заедно онлайн общност за търговия на акции, наречена Atlas Trading, както и сървър в платформата Discord, чрез който комуникира с последователите си - тоест с жертвите.

В социалните мрежи обвиняемите за измамата се представят за успешни търговци, водещи луксозен начин на живот. Те публикуват снимки със скъпи автомобили и от екзотични екскурзии. Последователите им са впечатлени и искат да са точно като тях, а лицата зад екрана удобно им предлагат формулата за това, впоследствие разболичена като мащабна система за манипулация.

"Инфлуенсърите" са организирали т.нар. схема "изпомпване и изхвърляне" (pump and dump). А тя е следната:

  • Инфлуенсърът купува акции за жълти стотинки.
  • След това рекламира въпросните акции пред публиката си в Twitter и Discord и ги съветва да купят от него - защото активите са много добри и тепърва ще поскъпнат.
  • Хората купуват. Резултатът е, че акциите наистина поскъпват за кратко.
  • Измамникът е продал още в самото начало на печалба, продава и остатъка на висока цена - изкуствено повишена от търсенето.
  • Купувачите остават с акции, които бързо губят стойност и в крайна сметка ги препродават на загуба или остават с обезценен актив.

Осмината инфлуенсъри не са популярни имена извън социалните мрежи и аудиторията си, но по с;хемата са успели да натрупат повече от 2 млн. последователи в различни социалните мрежи и да спечелят близо 100 млн. долара. Измамата върви поне от януари 2020 г. насам - в Twitter и час стаите на Discord.

"Всеки член на Atlas admin има една и съща цел - да измъкне колкото се може повече хора от робството на 8-часовите работни смени и да ги вкара в сферата на финансовата свобода и парите. Обичаме нашите печалби, но да виждаме историите на други хора, които изплащат дългове...", пише в един от "зарибяващите" постове един от обвиняемите - Митчъл Хенеси.

Двама от тях дори са имали свой собствен "информационен" подкаст на тема как "да говорим за обеми, ценови цели, акции, натрупвания и много други". Проектът е описан от тях самите като "подкаст №1 за фондовия пазар в Америка" и има над 2,3 милиона изтегляния.

Сред обвинените инфлуенсири са Едуард Константин (@MrZackMorris). Томас Куперман (@ohheytommy), Даниел Найт (@DipDeity) и Пи Джей Матлок, който в сряда деактивира акаунтите си в социалните мрежи. Всеки от тях има поне 100 хил. последователи в Twitter, както и значителен брой последователи и в други платформи.

Схемата е разобличена, благодарение на гласови съобщения, които представителите на измамническата група си изпращат взаимно в Discord. Те са мислели, че тези съобщения са тайни, но всъщност са били записвани, след като е започнало разследването на американските институции. В едно от тях Найт е чут да казва: "Да ни хванат? Ограбваме парите на ш*бани идиоти".

Според Комисията по ценните книжа и Министерството на правосъдието седем от осемте мъже са обвинени и в други финансови престъпления в рамките на предполагаемата схема. Наказанието, което се предвижда за подобна измама, е максимум 25 години лишаване от свобода. Срещу инфлуенсърите са повдигнати наказателни и граждански обвинения в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Тексас.

"Обвиняемите използваха авторитета си в социалните медии, за да увеличат собствените си печалби за сметка на последователите си", се казва в изявление на прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024