Нели Куцкова призова съдиите да говорят - защото случаят на Цариградска не е единичен Снимка: © NOVA

Всичко, което се изсипа върху съдия Цариградска, със сигурност е дирижирано. Това не е инициатива на една медия, някой ѝ е дал тласъка. Мнението е на съдия Нели Куцкова, която говори по NOVA ден, след като Владислава Цариградска говори пред Висшия съдебен съвет (ВСС) за заплахите, които е получавала от убития Мартин Божанов - Нотариуса и кръга около него.

Съветът реши да започне проверка, а Куцкова подложи под съмнение възможността да се стигне до истинските поръчители на атаките срещу магистрати.

Куцкова изрази надежда повече нейни колеги да имат куража да говорят, тъй като „не трябва да си мислим, че единствените случаи са тези, които станах публични“. И даде пример със себе си от миналото.

Във вторник пред ВСС Цариградска описа бруталната схема на тормоза, на който тя и нейни колеги са подложени от групировката около Мартин Божанов - Нотариуса. Тормозът е включвал както клеветническа кампания през сайта ПИК (за което тя е осъдила изданието на Недялко Недялков), така и заплахи с физическа саморазправа, но и чиста проба институционална злоупотреба от страна на прокуратурата.

„Тази система е призвана да раздава някаква справедливост за обществото и по-слабият да знае, че ще получи защита, когато отиде в съда. Много е важно поне малко да се раздрусат клоните, някоя и друга изгнила ябълка да изпопада. Ако се стигне до върховете, би било страхотен успех, но мисля, че всички сме скептични“.

„В миналото знаем за много случаи, когато разследващите или полицаите стигат до низините, но в един момент им се казва – до тука, спирай“, допълва още тя.

В коментар Нели Куцкова разказа: „Аз бях в конфликт на интереси с бившия главен прокурор Никола Филчев във времето, когато още нямаше флашки. Тогава имаше подобен случай, когато на хартия се носеха оклеветяващи материали в редакции срещу тогавашния председател Върховния касационен съд Румен Янков". Тя припомни съдията, като добави, че самата тя нееднократно е била обект на подобни клевети.

Куцкова коментира и ролята на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов и легитимната роля на прокуратурата, ако тя е замесена.

По думите ѝ не може да се изисква от един главен прокурор да знае всичко - освен това той трябва да пази и следствена тайна.

"Друг е въпросът, че човек много лесно може да прикрие зад тези законови положения и нещо, което не иска да каже", допълни съдията.

На изслушването си пред ВСС вчера Цариградска заяви, че е подала жалба в Европейския съд в Страсбург заради "основателни съмнения", че е била подложена на незаконно подслушване.

Тя уточни, че все още няма официално доказателство за това - защото от 6 месеца Бюрото за контрол на СРС, което може да потвърди или да отхвърли съмненията ѝ, се бави с проверката по молбата ѝ за достъп до информация.

Съдия Цариградска даде справка за това, че 159 съдии, прокурори и следователи са били подлагани на контролирано следене с разрешение на Апелативния Спецсъд в рамките на 4 години между 2018 и 2021.

„150 за четири години не ми се струват толкова много. И хората, които работят в съдебната система, подлежат на контрол, както всеки редови български гражданин. Цифрата не ме притеснява, но от тези 150 дадени разрешения са излезли само три случая, по които са събрани някакви доказателства. Пита се - имало ли е основание тези хора да бъдат следени и къде се пази тази информация”, коментира Куцкова твърденията на Цариградска.

По думите ѝ законново подобно разрешение се издава за определен срок, през който ако не се съберат необходимите доказателства за престъпление, разследващият е длъжен да ги унищожи и да го установи с подписа си.

Тя обаче категорично подчерта, че СРС-та могат да бъдат изпозлвани и като инструменти за натиск.


Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024