Снимка: © Getty Images

Шведската модна компания Hennes & Mauritz (H&M) обяви изненадващи промени в борда на директорите. Досегашният главен изпълнителен директор Карл-Йохан Першон, който управляваше H&M в продължение на 10 години, ще освободи позицията си, за да поеме функциите на председател на борда. 

Неговият баща Стефан Першон, който досега заемаше тази роля, напуска управлението на групата. 

"Желанието ми е да направим промяна в управлението на следващото годишно общо събрание, и Карл-Йохан да поеме моята роля като председател на борда. Това е естествена промяна, след 20 години като председател. Моментът е подходящ, тъй като постепенно подобрихме печалбите и имаме силна позиция с много добре установени брандове, милиони клиенти по цял свят и добра финансова сила", се казва в съобщение на 72-годишния Стефан Першон, син на основателя на H&M Ерлинг Першон. 

Новият главен изпълнителен директор е Хелена Хелмершон, която изпълняваше функциите на главен оперативен директор от 2018 г. Тя е първата жена, която ще получи възможността да управлява компанията от създаването й през 1947 г. досега. 

Кариерата й в H&M започва още през 1997 г., а в последните години е отговаряла за разширяването на пазарите, логистиката, производството, IT-системите, анализи на онлайн присъствието и др. 

H&M започна да инвестира в дигитализация на продажбите, подобрения в логистиката и в технологична инфраструктура, за да може да се справи с предизвикателствата пред сектора в последните години. Едновременно с това, брандът се опитва да привлече нов тип клиенти, като залага на екологично-съобразено производство, рециклиране на стари дрехи и повече достъп до информация за произхода на продуктите си (вкл. страните и фабриките, в които се шият артикулите). 

44-годишният Карл-Йохан Першон, чието богатство се оценява на 2,1 млрд. долара от Forbes, пое управлението на H&M от своя баща през 2009 г. като мениджър и съсобственик от трето поколение. В рамките на изминалото десетилетие компанията успя да се наложи като глобална сила, с присъствие в 66 държави по света и над 4400 физически обекта, включително в България.

Промяна беше обявена и в Ramsbury Invest - компанията на семейство Першон, която е официален собственик на модния бранд. Финансовият директор на Hennes & Mauritz Юрки Тервонен е назначен за главен изпълнителен директор, считано от 1 юли 2020 г. Неговото място ще бъде поверено на Адам Карлсон, който досега отговаряше за контрола в H&M. 

Шведската компания публикува данни за нетна печалба от около 438 млн. долара за тримесечието до 30 ноември 2019 г., което показва известно повишение в сравнение със същия период на предходната година. В рамките на 2019 г. акциите нa H&M са поскъпнали с 35%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Така се сбъдват мечтите

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро