Снимка: © Getty Images

Шведската модна компания Hennes & Mauritz (H&M) обяви изненадващи промени в борда на директорите. Досегашният главен изпълнителен директор Карл-Йохан Першон, който управляваше H&M в продължение на 10 години, ще освободи позицията си, за да поеме функциите на председател на борда. 

Неговият баща Стефан Першон, който досега заемаше тази роля, напуска управлението на групата. 

"Желанието ми е да направим промяна в управлението на следващото годишно общо събрание, и Карл-Йохан да поеме моята роля като председател на борда. Това е естествена промяна, след 20 години като председател. Моментът е подходящ, тъй като постепенно подобрихме печалбите и имаме силна позиция с много добре установени брандове, милиони клиенти по цял свят и добра финансова сила", се казва в съобщение на 72-годишния Стефан Першон, син на основателя на H&M Ерлинг Першон. 

Новият главен изпълнителен директор е Хелена Хелмершон, която изпълняваше функциите на главен оперативен директор от 2018 г. Тя е първата жена, която ще получи възможността да управлява компанията от създаването й през 1947 г. досега. 

Кариерата й в H&M започва още през 1997 г., а в последните години е отговаряла за разширяването на пазарите, логистиката, производството, IT-системите, анализи на онлайн присъствието и др. 

H&M започна да инвестира в дигитализация на продажбите, подобрения в логистиката и в технологична инфраструктура, за да може да се справи с предизвикателствата пред сектора в последните години. Едновременно с това, брандът се опитва да привлече нов тип клиенти, като залага на екологично-съобразено производство, рециклиране на стари дрехи и повече достъп до информация за произхода на продуктите си (вкл. страните и фабриките, в които се шият артикулите). 

44-годишният Карл-Йохан Першон, чието богатство се оценява на 2,1 млрд. долара от Forbes, пое управлението на H&M от своя баща през 2009 г. като мениджър и съсобственик от трето поколение. В рамките на изминалото десетилетие компанията успя да се наложи като глобална сила, с присъствие в 66 държави по света и над 4400 физически обекта, включително в България.

Промяна беше обявена и в Ramsbury Invest - компанията на семейство Першон, която е официален собственик на модния бранд. Финансовият директор на Hennes & Mauritz Юрки Тервонен е назначен за главен изпълнителен директор, считано от 1 юли 2020 г. Неговото място ще бъде поверено на Адам Карлсон, който досега отговаряше за контрола в H&M. 

Шведската компания публикува данни за нетна печалба от около 438 млн. долара за тримесечието до 30 ноември 2019 г., което показва известно повишение в сравнение със същия период на предходната година. В рамките на 2019 г. акциите нa H&M са поскъпнали с 35%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях