„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн. Снимка: © Getty Images

Рядък розов диамант с „несравним цвят и яркост“ се очаква да бъде продаден на търг в Sotheby's за сума от над 35 млн. долара. Наддаването ще се състои през юни следващата година, като това може да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни, продавани някога на търг.

10,57-каратовият диамант, наречен The Eternal Pink (Вечно розовият), е открит преди четири години от гиганта De Beers в мината Damtshaa в Ботсвана. Необработеният камък е тежал 23,87 карата – повече от два пъти над сегашното тегло.

В продължение на шест месеца полировчиците в Diacore оформят скъпоценния камък във формата на възглавничка, за да се покаже по-добре неговият „пурпурно розов“ или „дъвка“ цвят.

Ръководителят на отдела за бижута на аукционната къща за Северна и Южна Америка Куиг Брунинг каза в изявление, че камъкът е най-яркият розов диамант, който някога е излизал на пазара. „Този цвят е най-красивият и концентриран нюанс на розовото при диамантите, който някога съм виждал.“

Безупречният камък носи и най-високата оценка за карат, поставена на който и да е диамант или скъпоценен камък (3,3 млн. долара), според Sotheby's.

The Eternal Pink ще бъде показан в Sotheby's Хонконг от 1 до 7 април. След това диамантът ще бъде изложен в Дубай, Сингапур, Шанхай, Тайван и Женева. Световната му обиколка ще завърши с търга в Ню Йорк на 8 юни.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени. Очаква се те да се покачат до нови върхове през следващите години, тъй като Rio Tinto затвори емблематичната си мина Argyle – доскоро най-голямата в света и основен световен източник на висококачествени розови скъпоценни камъни.

През 2017 г. Sotheby's постави рекорд за всички скъпоценни камъни, продавани някога на търг, с продажбата на 59,6-каратовия Pink Star за 71,2 млн. долара. Купувач бе базираният в Хонконг търговец на бижута Chow Tai Fook Jewellery Group.

Дотогава най-скъпият цветен диамант, продаван някога на търг, бе Oppenheimer Blue, който през май 2016 г. достигна цена от 56,8 млн. швейцарски франка (около 58 млн. долара).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024