Снимка: © Getty Images

Правителството на Япония има проблем, с който трябва да се справи - младите хора не пият достатъчно.

От началото на пандемията баровете и заведенията, предлагащи алкохол, са силно засегнати от мерките срещу COVID-19, което води до рязък спад на продажбите, както и на приходите от данъци върху алкохола в страната, разказва "New York Times".

Затова посланието на правителството е ясно - "пийте!". Властите дори обявяват конкурс за намиране на нови начини за насърчаване на младите хора да консумират повече алкохол. Кампанията "Саке вива!", ръководена от Националната данъчна агенция, приканва участниците да представят идеи как да "стимулират търсенето на алкохол сред младите хора" чрез нови услуги, промоционални методи, продукти, дизайн и дори техники за продажба, използвайки изкуствен интелект или метавселената, се казва в официалния уебсайт на конкурса.

Стига предложенията да са написани на японски език, те могат да идват отвсякъде. Печелившият проект ще се превърне в комерсиален продукт. Агенцията заявява, че се надява да "съживи индустрията" чрез конкурса, чийто победител ще бъде избран на турнир по-късно тази година. Молбата ѝ обаче се сблъсква с действията на правителството в последните две години, които възпрепятстват продажбата на алкохол в ресторантите и баровете. Действат и забрани за пиене по паркове и улици.

Наскоро страната достигна нови рекордни нива на заразяване с коронавирус и много младежи се чудят защо правителството сега им казва, че е нормално да се излиза навън и да се пие.

Властите дори обявяват конкурс за намиране на нови начини за насърчаване на младите хора да консумират повече алкохол.

"Медиите съобщават за рекорден брой случаи на коронавирус, в ресторантите се казва: не говорете, докато се храните, носете маска. А в същото време правителството ни призовава да излезем и да пием", казва 27-годишната консултантка в Токио Чика Като, цитирана от "New York Times".

За някои всяко официално насърчаване на пиенето е лоша идея - без значение дали има или няма пандемия.

"Не мисля, че е добре да се карат хората, които не пият, да пият", каза 25-годишната Мима Мацумару, която работи в областта на рекламата. След като е използвала пандемията като шанс да откаже алкохола, тя казва, че така или иначе той не ѝ липсва много.

Нито един от японските производители на алкохол не се е присъединил към инициативата, но собствениците на барове я посрещнаха с ентусиазъм. В Гинза, един от популярните квартали за нощен живот в Токио, в четвъртък вечер заведенията са били слабо осветени и предимно тихи.

"Надявам се, че това ще помогне на Гинза да оживее отново", казва 34-годишният барман Кента Кобаяши, който е отбелязал драстичен спад в продажбите след началото на пандемията.

Организаторите на конкурса казват, че целта не е да се прекалява с пиенето и добавят, че хората трябва да пият само "подходящото количество" и да вземат "разумни" мерки срещу заразяване с вируса.

Според правителствени данни през 2020 г. хората в Япония са изпили средно около 75 литра алкохол, сравнено с 98 литра през 1995 г. Спадът е навредил на приходите от данъци. През 2020 г. налозите върху спиртните напитки представляват 1,7 % от данъчните постъпления в бюджета на Япония (около 8 млрд. долара).

Организаторите на конкурса казват, че целта не е да се прекалява с пиенето и добавят, че хората трябва да пият само "подходящото количество" и да вземат "разумни" мерки срещу заразяване с вируса.

"По никакъв начин не насърчаваме прекомерното пиене сред младите хора", заяви Рьо Цукамото, говорител на отдела за данъчно облагане на алкохола към агенцията.

Критиците обаче се притесняват от непредвидени последици. Икономистът Хидетоми Танака нарича усилията на институцията "безотговорна и нестандартна кампания за пиене". Около един милион японци страдат от алкохолизъм, а около 9,8 милиона други са потенциално зависими, сочат изследвания на японското министерство на здравеопазването. Населението на азиатската страна е над 125 млн. души.

В световен мащаб пандемията е намалила консумацията на алкохол сред по-младите. В Южна Корея потреблението на традиционната напитка соджу е намаляло с 14% от 2019 г. до 2020 г., а потреблението на бира - с 23%, което е довело до най-ниските приходи от данъци върху алкохола в страната за последните 10 години.

В Съединените щати разпространението на прекомерното пиене сред изследваните млади възрастни е спаднало до 26% през 2020 г., след като се е запазило на ниво от около 30% от 2015 до 2019 г., показва проучване.

Правителството на нито една от двете страни не е стигнало дотам да насърчава пиенето. Във Франция обаче законодателите са обмисляли идеята да насърчат консумацията на вино, когато през 2004 г. износът и продажбите на вино на вътрешния пазар отчитат спад. В препоръките им е включена програма, насърчаваща младите хора да "възпитават вкусовете си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта