Нетаняху обяви "началото на края за Хамас", след като десетки нейни членове са се предали Снимка: © Getty Images

Групировката "Хамас" заплаши, че няма да позволи на нито един израелски заложник да напусне ивицата Газа жив, ако не бъдат изпълнени исканията ѝ за размяна на затворници, хванати от Израел.

„Нито фашисткият враг и неговото арогантно ръководство... нито поддръжниците зад тях... могат да вземат пленниците си живи без размяна, преговори и съгласие с условията на съпротивата“, каза говорителят на обявената за терористична от НАТО и ЕС организация "Хамас" в клип, разпространен в Telegram.

Заплаха идва в момент, в който ожесточените битки в Ивицата Газа . Израел се опитва да направи всичко възможно, за да спаси останалите заложници. Общо около 110 цивилни пленници бяха освободени по време на временното 7-дневно примирие, но то приключи и оттогава няма развитие по въпроса с отвлечените хора.

Междувременно Израел съобщи, че десетки членове на "Хамас" са се предали в северната част на Газа, където силите му започнаха сухопътна офанзива преди шест седмици. От своя страна палестинската групировка отхвърли твърденията.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че "войната е в разгара си" и пълното поражение ще отнеме повече време, но добави, че това е "началото на края за Хамас".

"Казвам на терористите от "Хамас": всичко е свършено. Не умирайте за [лидера на Хамас Яхя] Синвар. Предайте се - сега", призова ги той.

В град Хан Юнис израелските танкове вече са достигнали главния път на града, а военни самолети атакуват район на запад. Смята се, че лидерите на "Хамас" може да се крият в града в южната част на Газа.

Израел е наредил на цивилните да напуснат центъра на града, като официален представител заяви, че не иска цивилни да попадат в "тежките боеве" там.

Основният посредник в преговорите между двете страни в конфликта - Катар, заяви, че продължава усилията си да посредничи за прекратяване на огъня и освобождаване на повече от 100 оставащи заложници, държани от "Хамас". Страната обаче вече не вижда същата готовност за преговори, както преди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024