Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped" Снимка: © Spotify

„Spotify Wrapped е зловещ, безсмислен – и показва много данни събират от вас големите технологии", пише музикалният критик на Guardian Алексис Петредис. Анализът му идва след поредната порция данни за музикалните нагласи през 2023 г., която платформата обяви преди броени дни.

Той е убеден, че годишното обобщение на навиците ни за слушане в платформата са се превърнали във феномен – но ако оставим настрана маркетинговият шум покрай събитието, Spotify Wrapped не отразява това, което наистина обичаме.

Все пак е трудно човек да остане равнодушен към Wrapped, чийто интерфейс с всяка година изглежда по-атрактивно.

За по-малко от десетилетие стрийминг гигантът успя да превърне това, което по същество е автоматизирано събиране на данни, в глобално събитие. Но то не е нещо повече от подчертаване на господство на платформата в нейната област, убеден е Петредис. Тази година Wrapped пристигна с хедлайна Wrapped Or It Didn’t Happen, сякаш музиката, консумирана чрез Spotify, е единствената, която има значение. Но подходът работи - разгърна се мащабна безплатна реклама чрез насърчаване десетки хиляди споделяния в социалните мрежи на персонализираните брандирани списъци на Spotify с най-стриймвани изпълнители и тенденции за слушане.

И на вас ли ви дойде до гуша от неточния и натрапчив "Spotify Wrapped"?

През 2023 г. излизането на резултатите от Spotify Wrapped са обявени и с всеобхватна кампания - билбордове в Европа и САЩ, партньорства с ключови марки - от Amazon до футболния клуб "Барселона", концерт в Лондон с участието на Сам Смит, Чарли XCX и електронното дуо Chase and Status. Дори дебют в метавселената със „Spotify Island” на популярната платформа за онлайн игри Roblox.

Wrapped провокира публикации навсякъде - от Teen Vogue до New York Times, Variety и т.н. Служител на Spotify сравни Wrapped с „нощта на изборите“ и пристигането на Дядо Коледа на Бъдни вечер.

Вероятно и вие трябва да сте се убедили, че Wrapped е голяма работа. Най-малкото по сторитата на познатите ви в Instagram.

В последния персонализиран доклад новото е т.нар. „архетип на персонажа“. Платформата ви определя на база начина, по който използвате стрийминг платформата – феновете на „лека оптимистична музика“ са "Светила", тези, които слушат по-емоционални, ,,мрачни" парчета са "Вампири" и така нататък. Друга новост е добавката, която ви казва къде по света е най-вероятно да намерите хора с музикални вкусове, подобни на вашите.

Тази година сякаш хората са по-малко заинтересовани от начина, по който техните привидно „любими“ изпълнители са класирани, отколкото от времето, което са прекарали в слушане, и броя на песните, които саслушали.

В свят, в който стриймингът е основното средство за слушане на музика, тези числа изглежда действат като знак на честта, „доказателство“ колко сме ангажирани с любимите си изпълнители.

Но има и нещо леко страховито, което се крие зад цветните визии на Spotify Wrapped. В посланието се корени това, че нещо някъде ефективно ни шпионира, внимателно отбелязва всичко, което слушаме и кога – и също така напомня колко много други компании правят същото, само че без да представят публично своите открития.

Ефикасността на метода, по който са събрани данните, включени в действителното разпознаване на любимата музика, също е под въпрос. Алгоритмите изглежда приоритизират всичко, което се е пускало по-рано през годината, отколкото във втората ѝ половина.

,,Изпълнителят, за когото Spotify Wrapped твърди, че е най-слушаният от мен през 2023 г., е някой, за когото почти не съм се замислял тази година. Мястото му на върха на списъка ми не казва нищо за обичайните ми музикални навици като слушател", пише Петредис, като посочва че една вечер е заспал със слушалките си с ,,много стара песен на риплей".

,,Дори да оставим настрана този вид злополуки, можем да поставим смисъла на цялото "упражнение" под въпрос. Защо, за Бога, трябва да ви казват кои са вашите най-слушани изпълнители за годината? Вероятно вече знаете - защото сте ги слушали много."

А това, че резултатите могат да изглеждат объркващо погрешни, говори за половинчатото ангажиране с музиката, породено от подхода на Spotify. Платформата буквално предлага ,,всичко, което можете да изядете". В толкова много предложения човек си пуска малко от това, малко от онова. Възможно е и човек да е по-малко склонен да слуша цели албуми или песни докрай.

„Затрупани от избор, много хора си пускат неща, които вече знаят. Или се оставят на тясно специфични за жанра плейлисти, които са предназначени да се разгръщат ненатрапчиво във фонов режим. Алгоритмите извеждат песни, които звучат като тези, които вече сме слушали – нищо от това не отразява истинските ни музикални любови", казва експертът пред Guardian.

Най-стриймваният изпълнител на 2023 г. е Тейлър Суифт. Разбира се, че е така, тя е вездесъща през цялата година – но може би самото съществуване на Spotify Wrapped ни говори по-малко за самата музика, отколкото за ефекта на стрийминг индустрията върху нея, заключва критикът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024