Neuralink на Мъск започва тестове с мозъчни импланти при пациенти с парализа Снимка: © Getty Images

Компанията на милиардера Илон Мъск, която разработва мозъчни импланти, съобщи, че е получила разрешение за изпитване на технологията върху хора и започва набиране на кандидати за участие в тестовете.

Доброволците могат да бъдат пациенти с парализа заради увреждане на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза, съобщава Reuters, позовавайки се на съобщение от компанията.

Колко хора могат да се включат в проучването, което ще отнеме около шест години, не става ясно.

За целта на изследването ще се използва робот, който по хирургичен път ще постави имплант в областта на мозъка, която контролира намеренията за движение, обясняват от Neuralink.

Целта на интервенцията е да позволи хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, като използват само мисълта си.

Изпитването върху хора трябва да оцени безопасността и функционалността на технологията.

Компанията получи зелена светлина Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) в средата на тази година. Това се случи след първоначален отказ заради притеснения относно безопасността на технологията.

Агенцията не разкрива как са разрешени първоначалните ѝ опасения, пише Guardian и отбелязва, че съобщението на компанията идва месеци след като регулатора по лекараствата в САЩ одобри изпитванията върху хора.

Neuralink е обект на проверка заради предишни тестове на мозъчните ипланти върху животни. Бивши служителите на компанията трърдят пред Reuters, че изпитванията са причинили „излишни страдания“ на животните.

Според свидетелствата е имало и случаи, в които устройството е имплантирано в грешна позиция в мозъка на прасета и това е довело до тяхната евтаназия. Guardian припомня, че обвиненията предизвикаха няколко разследвания.

Ако Neuralink докаже, че устройството ѝ е безопасно за хората, на компанията все пак ще са ѝ нужни още няколко години, ако не и повече от десетилетие, за да получи разрешение за търговска употреба, смятат експерти.

Мъск очаква неговата Neuralink да имплантира първия си чип в човешки мозък тази година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024