Мъск очаква неговата Neuralink да имплантира първия си чип в човешки мозък тази година Снимка: © Getty

Илон Мъск очаква неговият стартъп за мозъчни чипове Neuralink да започне първото си изпитание върху хора тази година, стана ясно по време на посещението му във Франция.

На събитието VivaTech в Париж милиардерът, който е съосновател на компанията, заяви, че Neuralink планира да постави имплант на пациент с тетраплегия или параплегия. Той не уточни върху колко хора ще бъде извършен експериментът и за какъв период от време, а само, че „изглежда, че първият случай ще бъде по-късно тази година“.

Миналия месец Neuralink съобщи, че е получила разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора. Това е важен етап за стартъпа, който до момента концентрира изследванията си върху опити с животни.

FDA също потвърди, че е дала зелена светлина на Neuralink да използва мозъчния си имплант и хирургическия си робот за опити, но отказа да предостави повече подробности.

Ако Neuralink успее да докаже, че устройството ѝ е безопасно за хората, на компанията все пак ще са ѝ нужни още няколко години, ако не и повече от десетилетие, за да получи разрешение за търговска употреба, смятат експерти.

Някои конкуренти на стартъпа за невротехнологични иновации вече са имплантирали свои устройства в хора.

Мъск и по-рано е давал противоречиви изявления относно сроковете. Поне четири пъти от 2019 г. насам той прогнозира, че Neuralink „скоро ще започне изпитания върху хора“.

Компанията, основана през 2016 г., за първи път поиска разрешение от FDA в началото на 2022 г., когато агенцията отхвърли заявлението, позовавайки се на десетки опасения за безопасността. Някои от проблемите бяха свързани с литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно изваждане на чипа, така че да няма увреждане на мозъчната тъкан.

Neuralink се сблъсква със сериозни затруднения при изпитанията с животни. Миналата година излезе информация за неуспешни или прибързани операции върху маймуни, прасета и овце, което е довело до повече смъртни случаи на животни от необходимото. При един от тях през 2021 г. компанията имплантира 25 от 60 прасета с устройства с неправилен размер. Впоследствие всички животни са умъртвени – грешка, която според служителите е можело лесно да бъде избегната с повече подготовка.

Neuralink е разследвана и от Службата на генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ за потенциални нарушения на правилата за хуманно отношение към животните.

Междувременно оценката на компанията се повиши през последните месеци. Стартъпът бе оценен на близо 2 млрд. долара в частен кръг за набиране на средства преди две години, а сега струва около 5 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023