Мъск очаква неговата Neuralink да имплантира първия си чип в човешки мозък тази година Снимка: © Getty

Илон Мъск очаква неговият стартъп за мозъчни чипове Neuralink да започне първото си изпитание върху хора тази година, стана ясно по време на посещението му във Франция.

На събитието VivaTech в Париж милиардерът, който е съосновател на компанията, заяви, че Neuralink планира да постави имплант на пациент с тетраплегия или параплегия. Той не уточни върху колко хора ще бъде извършен експериментът и за какъв период от време, а само, че „изглежда, че първият случай ще бъде по-късно тази година“.

Миналия месец Neuralink съобщи, че е получила разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора. Това е важен етап за стартъпа, който до момента концентрира изследванията си върху опити с животни.

FDA също потвърди, че е дала зелена светлина на Neuralink да използва мозъчния си имплант и хирургическия си робот за опити, но отказа да предостави повече подробности.

Ако Neuralink успее да докаже, че устройството ѝ е безопасно за хората, на компанията все пак ще са ѝ нужни още няколко години, ако не и повече от десетилетие, за да получи разрешение за търговска употреба, смятат експерти.

Някои конкуренти на стартъпа за невротехнологични иновации вече са имплантирали свои устройства в хора.

Мъск и по-рано е давал противоречиви изявления относно сроковете. Поне четири пъти от 2019 г. насам той прогнозира, че Neuralink „скоро ще започне изпитания върху хора“.

Компанията, основана през 2016 г., за първи път поиска разрешение от FDA в началото на 2022 г., когато агенцията отхвърли заявлението, позовавайки се на десетки опасения за безопасността. Някои от проблемите бяха свързани с литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно изваждане на чипа, така че да няма увреждане на мозъчната тъкан.

Neuralink се сблъсква със сериозни затруднения при изпитанията с животни. Миналата година излезе информация за неуспешни или прибързани операции върху маймуни, прасета и овце, което е довело до повече смъртни случаи на животни от необходимото. При един от тях през 2021 г. компанията имплантира 25 от 60 прасета с устройства с неправилен размер. Впоследствие всички животни са умъртвени – грешка, която според служителите е можело лесно да бъде избегната с повече подготовка.

Neuralink е разследвана и от Службата на генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ за потенциални нарушения на правилата за хуманно отношение към животните.

Междувременно оценката на компанията се повиши през последните месеци. Стартъпът бе оценен на близо 2 млрд. долара в частен кръг за набиране на средства преди две години, а сега струва около 5 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024