Неуредици и хаос в секциите в Турция: Хората смятат, че изборният процес се бави нарочно Снимка: © Getty Images

С неуредици, хаос и скандали – така започна изборният ден за българските избиратели, гласуващи в секциите в Турция.

Причината за това е спорно решение на членовете на секционната избирателна комисия в Авджълар, Истанбул. То гласи, че гражданите с право на глас трябва да попълват декларациите си на място, пред членовете на СИК, а не предварително и онлайн, както беше определено преди това. Процесът е създал забавяне и трупане на опашки, а българите в Турция смятат, че целта е възможно по-малко хора да гласуват, предаде кореспондентът на БНР.

Според bTV - същото се случва и в Бурса. Телевизията отчита, че повечето хора, които гласуват, "имат проблеми с българския език", затова изпитват и трудности с попълване на декларациите на място.

Членовете на СИК в Истанбул са се събрали още сутринта и са решили с 4 гласа „за“ и 3 „против“ декларации да се попълват предварително, а на място да се полагат само подписите. Улеснената процедура обаче е била променена след намеса на застъпниците на партиите, които са настояли за ново съвещание на членовете на секционната комисия. След него тя е решила документите да се попълват само на място.

„Това предизвика гняв, образува се опашка“, предава кореспондентът на националното радио. „Още в 7 ч. имаше над 10 души, а около 9:30 ч. са се събрали около 40 души. Много трудно се спазва дистанция. Гласоподавателите са възмутени - твърдят, че целта на това е те да не гласуват, да гласува възможно най-малък брой от тях“.

Имало е и разгорещена дискусия между самите членове на СИК.

Започнало е попълване на декларациите на място, а хора от секционните комисии помагат на българските граждани. Това води до по-бавно протичане на изборния процес и повече опашки. Мерките са затегнати заради пандемията.

Хората обаче нямат проблем с достъпа до секциите, защото наложеният полицейски час не важи за чужди граждани в Турция. Организиран е и транспорт с микробуси до секциите за всички българи, които се намират далеч от СИК.

Предварителни декларации в Турция са попълнени от 21 хиляди души, които желаят да упражнят правото си на глас на 4 април. В страната има 35 секции – максималният допустим праг за страни извън ЕС.

Изборният ден продължава до 20 часа, с възможност за удължаване до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-вече в Чорлу, където има две секции, а предварително регистрираните за вота са по близо 2000 за всяка СИК.


Изборите на живо: Във Велико Търново може да спрат машинния вот заради проблем с листата на ДБ

Борисов гласува на хартия в Банкя, заяде се с Радев и отчете, че това са "най-скъпите избори"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024