Неуредици в Изборния кодекс заплашват организацията на парламентарния вот Снимка: © Getty Images

Неуредици в Изборния кодекс и кризата около пандемията с Covid-19 провокираха дебат между ЦИК и президентството за това дали е възможно изместване на датата на парламентарните избори.

Мандатът на 44 Народно събрание би трябвало да изтече в края на март 2021 г. Изборите за нов парламент се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева не изключи възможността за възползване от този двумесечен срок заради епидемичната обстановка, но посочи, че това решение е изцяло в правомощията на президента.

"Датата, с която ще бъде определен изборният ден, може да варира съгласно конституцията в рамките на 2 месеца", каза Цанева в интервю за bTV.

Ако изборите трябва да са в края на март, може да се проведат до края на месец май, посочи тя.

От "Дондуков" 2 обаче дадоха сигнал, че подобен ход не стои на дневен ред за президента.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", се казва в позиция на президентската администрация пред в. "Сега".

Таня Цанева изброи няколко проблема около организацията на вота - от осигуряването на урни за гласуване на хората, поставени под карантина заради Covid-19, до набирането на достътъчен брой членове на секционните избирателни комисии за всички над 12 000 секции в страната.

"Съгласно Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. А Covid не е такова увреждане. Затова ще се мисли - все пак имаме доста време до края на месец март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Всички се надяваме, че може да е отшумяла към този момент. Но ЦИК ще обсъди и ще реши какви мерки ще се прилагат", каза тя.

На въпрос дали ще се наложи промяна в Изборния кодекс, тя отговори "Определено".

"Ако ситуацията е такава, каквато е в момента, това означава, че би трябвало да се промени законодателството. ЦИК е правоприлагащ орган, ние не можем да излезем извън рамките на закона. Това вече е въпрос, който трябва да реши парламента", каза тя.

Цанева прехвърли отговорността за комплектоването на секционните комисии на парламентарно-представените партии - те ще трябва да предложат членовете им, а ЦИК да ги назначи. Единствената възможност по закон за удължаване на изборния ден с цел недопускане на струпвания на хора е той да започна с 2 часа по-рано (т.е. в 5 ч. сутринта) и да се удължи с 1 час (т.е. до 21 ч. вечерта).

Поредните промени в Изборния кодекс се случиха в средата на септември - 6 месеца преди редовните парламентарни избори и в условията на липсата на председател на Централната избирателна комисия. Дотогавашният ръководител на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка заради хаоса, който парламентът създаде с прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване на администрацията й.


Прочетете още:

"Влиза възрастна дама и блокира машината": ГЕРБ vs. машинното гласуване, епизод пореден


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024