"Влиза възрастна дама и блокира машината": ГЕРБ vs. машинното гласуване, епизод пореден

Депутатите от ГЕРБ успяха да прокарат текст в Изборния кодекс, с който допускат гласоподавателят сам да реши дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина - въпреки критиките от страна на опозицията, че това ще създаде двойно по-голяма опасност от грешки на секционните комисии.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни наличието на "резервни" хартиени бюлетини заедно с машините във всяка секция над 300 избиратели със съображения за сигурност около Covid-19.

Дариткова се позова на твърдения на "технически експерти", че евентуалното почистване на машините с дезинфектанти може да ги повреди. Затова се оставя възможността за упражняване на глас по досегашния метод.

"Кочаните, плюнченето с пръсти и използването на една химикалка не са по-безопасни от екрана. Истината е, че целта на внесените предложения не е да улесни машинното гласуване, волно или неволно, вие ще го затрудните", отговори й депутатът от БСП Крум Зарков.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разви друга хипотеза, с която "отказа" най-възрастните хора да използват машините за гласуване.

"Какво правим, ако една машина в някое отдалечено селце се развали? Откъде ще намерим друга и колко време ще ни бъде необходимо, за да продължи изборният процес? ... Второ, имаме машина в изборна секция, влиза възрастна дама, която трудно се справя с гласуването. Блокира машината, не може да се оправи в продължение на 10-15 минути – кой ще й помогне, къде отива тайната на вота? Защо да лишаваме българските граждани от възможността да избират? Който иска ще гласува на машина, който иска – с хартия. На банкомата човек има целия ден. Само че пред изборната урна чакат още 50-60 човека", беше нейното обяснение.

Машинно гласуване, ама друг път

Депутатите още не са приели всички поправки в Изборния кодекс, които бяха внесени от ГЕРБ преди няколко седмици. Заседанието на парламента беше прекратено, след като група протестиращи майки на деца с увреждания влязоха в сградата на Партийния дом и отказаха да си тръгнат.

Поредните промени в кодекса се случват 6 месеца преди редовните парламентарни избори и в условията на липсата на председател на Централната избирателна комисия. Досегашният ръководител на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка именно заради хаоса, който парламентът създава с промените в Изборния кодекс и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване на администрацията й.

На 15 септември изтече срокът за представяне на кандидатури за председател на ЦИК, но процедурата ще трябва да започне отново, след като нито една парламентарна група не внесе свои номинации.

Протестиращи от "Системата ни убива" се барикадираха в Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024