Nexo съди България за над 3 млрд. долара за нанесени щети Снимка: © Булевард България

Искът на криптокомпанията Nеxo заведе срещу България в арбитражно дело в САЩ, е за над 3 млрд. долара, съобщиха от дружеството.

"Искът е за нанесени загуби и пропуснати ползи вследствие на грешните и политически мотивирани действия на страната срещу компанията и ръководството ѝ," се посочва в официалното съобщение на Nexo.

Собствениците на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев бяха обвинени в началото на миналата година, че заедно с още двама служители са участвали в организирана престъпна група след акция на прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба в софийските офиси на дружеството. По това време Иван Гешев все още беше главен прокурор, а Борислав Сарафов, който сега изпълнява длъжността след отстраняването на Гешев, беше негов заместник.

В края на декември стана ясно, че прокуратурата не е открила никакви доказателства за извършени престъпления и досъдебното производство по случая е било прекратено.

Прокуратурата не откри престъпление по делото срещу Nexo и го прекрати

"Като пряк резултат от политически мотивираната атака от страна на главния прокурор на България през януари 2023 г., името и репутацията на Nexo претърпяха щети, бяха изпуснати сериозни бизнес възможности, инвестициите на Nexo в България пострадаха", пише още в съобщението на компанията.

Оттам посочват и конкретните примери за загуби, които фирмата е претърпяла, сред които пропаднало първично публично предлагане (IPO) на стойност между 8 и 12 млрд. долара и неосъществено стратегическо партньорство с голям европейски футболен отбор.

Сега Nexo ще търси правата си в съда, където компанията ще бъде представлявана от американската юридическа кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman.

Aко спечелят делото, от Nexo смятат да дарят до 20% от полученото обезщетение за детското здравеопазване и образование в България, включително различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в световен мащаб.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024