Незаконни тръби за отходни води "изплуваха" на наводнените плажове

Тръба за отходни води на метри от плажната ивица на "Атлиман", друга на плажа в Созопол - затисната с купчина камъни. Това се оказа едно от неприятните разкритията след изтеглянето на бурното море при наводненията на Южното Черноморие.

Няколко свидетели на заустените незаконни тръби публикуваха снимки с възмущение, че се допуска подобен риск за здравето на плажуващите хора.

"За съжаление черноморските общини нямат пречиствателни станции навсякъде и добре организирана система по канализация. И не желаят да потърсят такава подкрепа. В МОСВ има специална мярка за изграждането им - докато аз бях министър, никоя от общините не подаде документи да получи финансиране", каза Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите пред bTV.

Поставянето на тръбите от близките заведения и хотели е известно на всички - включително на кметовете - въпреки че изобщо не бива да се допуска, коментира неговият предшественик Емил Димитров-Ревизоро.

"Навремето всичко е влизало в морето, спор няма. Сега обаче когато са изградени пречиствателните станции, има по една на 2-3 населени места. Другите две с помпи трбява да прекачат водите, да стигнат до тази станция и едва след като се пречистят, да се пускат. Ако за всеки къмпинг направиш станция, и помпи, и трасета до главната, са пари, сервитути, отчуждения, разходи. Никой не иска да се занимава. Предпочитат такива тайни зауствания", каза Димитров.

Сандов определи като "огромен въпрос за десетки милиарди" проблемът с липсата на канализация и инфраструктура за отпадъчните води по морето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024