Незаконните гонки: Младежи загиват, но надпреварите продължават. Варненци показват истинската картина

Няколко дни след като 16-годишно момиче загина по време на гонка край Самоков, граждани на Варна сигнализираха, че нерегламентирани автомобилни преследвания в техния град се организират от няколко години, но властите не предприемат мерки.

Във Facebook-групата „Виждам те КАТ – Варна“ се появиха снимки от нощта на 29 ноември, на които се виждат най-малко три автомобила, участващи в незаконна гонка.

Тя се провежда на права отсечка извън града, на едва 30 метра от табелата на Варна, в близост до една от големите бензиностанции. Около пътя са се събрали десетки хора, които снимат, включително край мантинелата, разделяща двете платна.

„Там се събират коли всяка Божа вечер от години. И някак никой не знае, че има гонки на 30 метра от табелата на Варна. И никой ни чул, ни видял как се нарушават поне 3-4 закона накуп. И като някой загуби живота си, ще има "Ама ние не знаехме…“, пише жената, която качва снимките в мрежата.

Тя добавя, че гонките продължават с часове, но няма намеса на полицията.

Във Facebook-групата, в която бяха качени снимките, граждани сигнализират още, че всяка вечер се провеждат гонки и на пътя за летището, пред една от автокъщите в града.

Добавят, че организаторите оставят „постове“ на изхода на Варна и откъм летището, а когато чуят полицейските сирени, „се разотиват за секунди“.

Те призовават за глоби, отнемане на шофьорските книжки на водачите и конфискация на автомобилите им. „Къде е полицията, нали гледат да се спазва законът?“.

Други обаче изненадващо показват, че подкрепят гонките и не виждат проблем. „Най-безопасно е там“, пише един от потребителите в социалните мрежи за пътя край бензиностанцията. „Когато направят съоръжение, където да е по-безопасно, тогава ще спрат гонките в града!“.

И още: „Камионите потрошиха пътя, къде да отидат?“; „Е, да не ти е под терасата? Нека си има и такава Urban култура в града…“; „Гонките са ни най-големият проблем! Ако се спрат те, ще се оправи цялата страна“.

Незаконните автомобилни преследвания са проблем в България от години насам. Поредният пример е от 23 ноември, когато 16-годишно момиче загина при гонка край Самоков. BMW-то на приятеля ѝ, което се е състезавало с друг автомобил, е развило около 170 км/ч. Шофьорът е загубил контрол и се е блъснал в дърво край пътя. Непълнолетната Иванина издъхва на място, а приятелят й е настанен в столична болница с множество травми.

На места санкции се налагат, но те не спират шофьорите от незаконните действия. В Добрич например, от началото на годината до септември, са били глобени 26 водачи за участие в нерегламентирани надпревари с МПС, съобщиха от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

На други места като Стара Загора обаче вече стана ясно, че мерки срещу нарушителите на пътя не са се предприемали. На 1 октомври млад шофьор, в опит за неуместен градски дрифт, отнесе три жени, минаващи покрай кръговото кръстовище под Парк "Бедечка". И трите понесоха тежки травми, а чак след това местните власти се задействаха.


Шофирането е интелектуална дейност: днес газят в Стара Загора, утре другаде

Юлиан Вергов призова за тежки наказания за убийците на пътя след катастрофите в Стара ЗагораАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев, Вучич и Алиев откриха газовата връзка със Сърбия, която ще "промени енергийната карта на Европа"

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023