Незаконните гонки: Младежи загиват, но надпреварите продължават. Варненци показват истинската картина

Няколко дни след като 16-годишно момиче загина по време на гонка край Самоков, граждани на Варна сигнализираха, че нерегламентирани автомобилни преследвания в техния град се организират от няколко години, но властите не предприемат мерки.

Във Facebook-групата „Виждам те КАТ – Варна“ се появиха снимки от нощта на 29 ноември, на които се виждат най-малко три автомобила, участващи в незаконна гонка.

Тя се провежда на права отсечка извън града, на едва 30 метра от табелата на Варна, в близост до една от големите бензиностанции. Около пътя са се събрали десетки хора, които снимат, включително край мантинелата, разделяща двете платна.

„Там се събират коли всяка Божа вечер от години. И някак никой не знае, че има гонки на 30 метра от табелата на Варна. И никой ни чул, ни видял как се нарушават поне 3-4 закона накуп. И като някой загуби живота си, ще има "Ама ние не знаехме…“, пише жената, която качва снимките в мрежата.

Тя добавя, че гонките продължават с часове, но няма намеса на полицията.

Във Facebook-групата, в която бяха качени снимките, граждани сигнализират още, че всяка вечер се провеждат гонки и на пътя за летището, пред една от автокъщите в града.

Добавят, че организаторите оставят „постове“ на изхода на Варна и откъм летището, а когато чуят полицейските сирени, „се разотиват за секунди“.

Те призовават за глоби, отнемане на шофьорските книжки на водачите и конфискация на автомобилите им. „Къде е полицията, нали гледат да се спазва законът?“.

Други обаче изненадващо показват, че подкрепят гонките и не виждат проблем. „Най-безопасно е там“, пише един от потребителите в социалните мрежи за пътя край бензиностанцията. „Когато направят съоръжение, където да е по-безопасно, тогава ще спрат гонките в града!“.

И още: „Камионите потрошиха пътя, къде да отидат?“; „Е, да не ти е под терасата? Нека си има и такава Urban култура в града…“; „Гонките са ни най-големият проблем! Ако се спрат те, ще се оправи цялата страна“.

Незаконните автомобилни преследвания са проблем в България от години насам. Поредният пример е от 23 ноември, когато 16-годишно момиче загина при гонка край Самоков. BMW-то на приятеля ѝ, което се е състезавало с друг автомобил, е развило около 170 км/ч. Шофьорът е загубил контрол и се е блъснал в дърво край пътя. Непълнолетната Иванина издъхва на място, а приятелят й е настанен в столична болница с множество травми.

На места санкции се налагат, но те не спират шофьорите от незаконните действия. В Добрич например, от началото на годината до септември, са били глобени 26 водачи за участие в нерегламентирани надпревари с МПС, съобщиха от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

На други места като Стара Загора обаче вече стана ясно, че мерки срещу нарушителите на пътя не са се предприемали. На 1 октомври млад шофьор, в опит за неуместен градски дрифт, отнесе три жени, минаващи покрай кръговото кръстовище под Парк "Бедечка". И трите понесоха тежки травми, а чак след това местните власти се задействаха.


Шофирането е интелектуална дейност: днес газят в Стара Загора, утре другаде

Юлиан Вергов призова за тежки наказания за убийците на пътя след катастрофите в Стара Загора



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024