Незаконният павилион на бул. "Гешов" се оказа вписан в кадастъра като "търговска сграда" Снимка: © Булевард България

Незаконният павилион пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски", заради който беше убито 16-годишно дете при токов удар на тротоара на болницата, се оказа вписан в кадастралната карта на София.

Това твърди подалият оставка главен архитект на "Триадица" Иван Шишков пред бТВ.

"Павилионът е в терен на държавата. Този павилион е там благодарение на желанието на директора на болницата. През 2018 г. е започнала процедура за премахване на павилиона, директорът на болницата с писма е поискал този и още един павилион да бъдат узаконени. В статута, в който те се намират - има ги и попълнени в кадастралната карта. Неясно как е попълнен обект, който е преместваем. През 2011 г. също има извадка от кадастралния план, в който пише, че това е търговска сграда", каза той.

На тротоара пред болницата има общо пет обекта, три от тях са към спирката, а два са при оградата на "Иван Рилски". Павилионът, който е захранен с опасния кабел, е за продажба на ядки. Вторият обект до него е за бързо хранене.

"Районната администрация няма никакво отношение по въпроса. Това се отнася към фирмата, която първо е направила цялостната кадастрална карта през 2016 г., и заповедта, с която е одобрена кадастралната карта в Агенцията по кадастъра. Там пише, че те са държавна собственост. Според мен има разлика между положението на павилиона през 2011 и 2016. В този период павилионът е преместван. Кабелите също би трябвало да са премествани", каза той.

По думите му - шахтата, през която са прокарани кабелите до незаконния обект, е "дълбока колкото един леген".

Одобрението на схема за узаконяване на павилион на държавен терен става от главния архитект на София и областния управител.

"Въпросът кой е собственик на павилиона - и че не се знае кой е той - по това, че е попълнен в кадастъра е достатъчно ясно, че не е случаен", каза Иван Шишков. Той обясни съмненията си с това, че "имаме низ от толкова много полуредни - полунередни неща", включително "мигновената реакция на директора на болницата да спасява павилиона и да не го маха".

Шишков обвини Столична община в това, че е тласнала вината към районната администрация.

На въпрос дали "голямата община си е измила ръцете с малката", той отговори "Такова ми беше усещането". На последващ въпрос "Чувствате ли вина за смъртта на Людмил", думите му бяха: "Не, никаква, абсолютно".

Елена Траянова, която е подписала служебната бележка за павилиона до ЧЕЗ през 2011, твърди, че този документ не е за прокарване на ток, а за "проучване, след като вече е нанесен в кадастъра" (такъв термин всъщност не присъства на листа).

Преписката е била водена "при друг колега", а Траянова е подписвала всичко, което касае главния архитект на района по време на отпуската му. Тя твърди, че не е имало опити за натиск или ходатайстване по случая.


Архитектът на "Триадица": Ремонт от 2019 г. е довел до прокарването на опасния кабел на бул. "Гешов"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024