Архитектът на "Триадица": Ремонт от 2019 г. е довел до прокарването на опасния кабел на бул. "Гешов" Снимка: © Булевард България

Подалият оставка главен архитект на "Триадица" Иван Шишков прехвърли отговорността за незаконния опасен кабел, довел до смъртта на 16-годишно момче, на администрацията на Столична община, която е отговаряла за ремонта на бул. "Иван Гешов" и контрола върху строителството.

Шишков изказа предположение, че прокарването на кабела до нелегалния павилион е станало след ремонта през 2019 г., когато е променено мястото на светофара и е премахнат електрически стълб. Според неговата версия, обектът е ползвал ток от стълба до този момент. След ремонта обаче източникът на захранване е трябвало да бъде сменен.

ЧЕЗ дава разрешение на собственика на павилиона да се свърже към електромер от другата страна на булевард "Гешов", която попада извън територията на район "Триадица".

"Органът, който трябва да контролира шахтата, е ползвателят й. Доколкото знам, тя е на "Улично осветление". Въпросът е какво правят кабелите на ЧЕЗ в шахта на "Улично осветление"? Кабелите на тези павилиони идват от другата страна на булеварда. Той е връзка между два района ("Триадица" и "Красно село", б.р.) и минава под комуникация, която е основна пътна артерия в София. Ако за този кабел следваше да се издаде разрешение за строеж, то следва да се издаде от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ, част от централната администрация на СО, б.р.)", каза Шишков в интервю за "България он ер".

Незаконният павилион на бул. "Гешов" се оказа вписан в кадастъра като "търговска сграда"

"Когато ремонтираш нещо, но не правиш основен ремонт и не издаваш разрешение за строеж, започваш да местиш нещата на парче. И се случва точно това - местим светофара, махаме един стълб, появяват се едни кабели. Интересно е, когато е правен ремонтът, някой установил ли е, че тези кабели съществуват? Установил ли е, че ще ги махне или ще ги премести?", попита той.

От обяснението му стана ясно, че в наредбата за преместваеми обекти на СО има "вратичка" за т.нар. временни връзки - не е уточнено изрично, например, че прокарването на кабел до павилион трябва да получи разрешение за строеж.

Той обяви, че е подал оставка след смъртния случай на 14 февруари, защото усетил, че "екипът в Столична община едва ли не счита, че е виновен за нещо". Шишков е работил в район Банкя от 2002 г. до 2008 г., когато е назначен за главен архитект на "Триадица".

Не той, а началникът на отдел в район "Триадица" Елена Траянова е подписала служебната бележка, с която собственикът на павилиона е получил право на електрозахранване от ЧЕЗ.

"Това е подпис на лице, което е замествало главния архитект, когато е бил в отпуск. Аз съм проверил: замествал ме е началник отдел, когато съм бил в отпуск през 2011 г. Тя е имала право да подпише. На практика служебната бележка показва факти и обстоятелства - тя не дава право да бъде свързан павилионът. Когато колегите са го направили, най-вероятно не са преценили, че някой може да има задкулисна цел. Ако аз трябваше да разпиша писмото, щях да напиша, че павилионът е незаконен", каза той.

Шишков отново прехвърли отговорността за законността на обекта към НАГ и обпастната управа на София-град за това, че павилионът към болница "Иван Рилски" не е бил премахнат още преди три години.

"Двата павилиона са в рамките на болницата - за тях юридически би трябвало да отговаря болницата и областната управа. Когато се одобряват схеми за преместваеми обекти в територии -собственост на държавата, схемите се одобряват от главния архитект на Столична община и областния управител. Районната администрация не участва в одобряването на такъв тип схеми", каза той.


"Количка на колелца се премахва, както се премахва незаконна сграда в София"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024