"Количка на колелца се премахва, както се премахва незаконна сграда в София" Снимка: © Unsplash

Столична община има множество системи за вътрешен и външен контрол, но "всичко е затиснато със страшна бумащина и усложнения". Това коментира районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков в интервю за БНР по повод трагичната смърт на 16-годишно дете, убито от токов удар на кабел, захранващ незаконен павилион пред болница "Св. Иван Рилски".

Трайков определи процеса по премахването на т.нар. "преместваеми обекти" без разрешение от улиците на София като "сложен и абсурден".

"Имаме случай на Плод-зеленчук, разположен в микробус на една от пресечките на ул. Иван Асен. Стои паркиран в Синя зона, плаща си винетка. Със спукани гуми е, но очевидно е предоставил талон за преминат технически преглед. Не може да бъде премахнат. Моята предшественичка на поста каза, че се е борила и не е успяла. Аз разговарях с инспектората неведнъж. Човекът си е платил, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам. В друг случай фондация, под форма на благотворителна дейност, продава някакви неща и е получила разрешение за свързване към електричество", каза той.

"Ако собственикът е достатъчно нахален, или креативен, или склонен да неглижира закона, нещата стават още по-трудни. На Света Неделя успяхме да премахнем няколко незаконни будки, но една от тях е собственост на Църквата - а те отказват дори да приемат кореспонденцията, която им пишем", каза Трайков пред БНР.

Той потвърди, че изясняването на собствеността в подземната инфраструктура на София е "страшна бъркотия" заради неспазването на нормативните изисквания от експлоатационните дружества.

"Когато започнем да ремонтираме някой тротоар, те самите не могат да ни кажат къде минават техните комункации. По нормативна уредба те трябва да са на 80 см. дълбочина, а понякога са направо под плочките или на десетина сантиметра. Хората си казват откровено - да, не са където трябва. Ние ремонтираме тротоар и веднага удряме някакви жици. Чак когато някой подаде жалба, че нещо му е спряло, става ясно какво точно се е случило. Всеки признава на четири очи, че нещо е свършено проформа, не съвсем както трябва", каза Трайков.

Всички 24 районни администрации, които са натоварени да осъществяват пряк контрол за нарушения, разполагат с общо 1500 души персонал за проверки. Централизираната Столична община има 2000 души, което според Трайков е пример за диспропорция.

"Случи се нещо ужасно и в такава ситуация никой не може да каже, че е напълно невинен и спокоен. Виждам колко сме били прави, като поддържаме високо ниво на проверки и оказване на натиск", каза той.

Първа оставка заради смъртта на 16-годишното момче в София

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова коментира инцидента пред bTV, като отново обвини ЧЕЗ за това, че са подавали напрежение към незаконен обект без надлежни документи. По думите й - служебната бележка от районния главен архитект, която е послужила на електроснабдителното дружество, няма никаква правна стойност по Закона за устройство на територията.

Само за две от будките на тротоара има проведени конкурси и договори с кмета на "Триадица", но те не са разположени на местата, на които е отредено да се поставят.

"Наемите отиват в общинска структура. Дали някой получава под масата пари, не мога да кажа. Напълно възможно е, но трябва да се установи от следствените органи. Факт е, че през 2018 г. започва процедура по премахване, но е факт и че не е завършена", каза тя.

На въпроса дали е вярно, че обектите са собствненост на човек, свързан с общинските съветници на ГЕРБ, Фандъкова каза, че не разполага с такава информация.

От края на 2019 г. "Триадица" се управлява от районен кмет на Демократична България, но преди него администрацията е ръководена от Николай Терзиев от ГЕРБ. Действащият главен районен архитект Иван Шишков е отговарял за тази служба и през 2011 г., когато е издадена служебната бележка на ЧЕЗ. В четвъртък стана ясно, че Шишков е подал оставка след смъртта на детето.

"Апелирам, че този въпрос не бива да се политизира. Това няма значение дали е от ГЕРБ, ДБ или БСП. Тук имаме конкретна отговорност. Моята отговорност е да изнеса фактите и обстоятелствта и да ги предам на компетентните органи. Ще подадем конкретните имена на хора, които не са си свършили работата. Вярвам, че това ще се случи. И кметът на Триадица и София носим отговорност за работата на администрацията. но когато става въпрос за подобно престъпление, има конкретни хора и имена. Вярвам, че кметът на Триадица ще предадем много ясно документите. От коя политическа сила сме в момента, няма значение", каза Фандъкова.

В два поредни дни мнозинството в Народното събрание отказа искането на БСП за извикване на премиера Бойко Борисов и кмета на София на изслушване по случай тежкия инцидент.


Въпроси с и без отговори: Кой е виновен за инцидента на бул. "Иван Гешов"

Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024