Въпроси със и без отговори: Кой е виновен за инцидента на бул. "Иван Гешов" Снимка: © Facebook / Район Триадица

През 2011 г. ЧЕЗ присъединява към електроразпределителната мрежа незаконен обект на базата на подписана „хвърчаща бележка“. Десет години по-късно оголен кабел от шахта на бул. „Иван Гешов“, свързан именно към този павилион, причинява смъртта на 16-годишно момче.

Инцидентът зае основна позиция в медийния дискурс през последните няколко дни заради липсата на отговор кой е отговорникът за трагедията. Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков дадоха дълъг брифинг, продължил близо час, в началото на който столичният кмет обяви, че иска да отговори ясно на всички въпроси и да разкрие всички обстоятелства.

След цитиране на десетки наредби и документи, които за пореден път вадят на показ тежката и тромава администрация в България, те установиха, че ЧЕЗ и кметството на район „Триадица“ трябва да понесат отговорността. Дружеството – заради това, че е подписало договор с напълно незаконен обект. Кметството – защото не отговаряло на Столична община дали на територията му има нелегално функциониращи павилиони.

ЧЕЗ отговори на Фандъкова с упреци за бездействието на Столична община

Малко след това ЧЕЗ отговори с упреци към работата на СО и конфликтът ескалира. От дружеството твърдят, че не са контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Казват още, че щом не са предприети действия по премахването на незаконния павилион, това води до заключението за „бездействие на компетентните органи“.

Много въпроси обаче все още остават без отговор – кой и кога е поставил оголения кабел, какво точно е установено при последната проверка на шахтата в края на миналата година, защо след като един път вече е установено нарушение от същия павилион, който е бил прокарал кабел за ток през светофарната уредба, е допуснато второ, има ли санкции при откриването на първото нарушение? Защо след като шахтата се проверява два пъти в годината от органи на Столична община и всеки път се установяват нередности, мерки се взимат едва сега? И най-вече - каква е поуката от нещастния случай, защото ако днес е шахта, утре може да се окаже стърчаща жица от стълб за осветление.

От брифинга днес се разбра, че района на инцидента е имало 5 незаконни обекта, които обаче са захранвани от ЧЕЗ.

Пет от пет, твърди Столична община, а от електроразпределителното дружество казват в официалната си позиция, че предоставят услуги само на три от обектите.

Проверката на Столична община е открила нередности при всички павилиони в близост до инцидента. Три от тях са на тротоара на бул. „Иван Гешов“, а два – на територията на болница „Свети Иван Рилски“.

„Трите обекта на тротоара са поставени след издадени документи от район „Триадица“. Поставянето на такива обекти се извършва по наредба и след провеждане на конкурси на Районната администрация. За два от тях администрацията е провела конкурси и има договори – тоест, взима наеми за тях. В документацията за поставянето им обаче открихме пропуски и нарушения, няма документ за тяхната експлоатация“, каза столичният кмет. Другите два павилиона се намират на територията на болницата. Те също са напълно незаконни – няма удостоверени документи за въвеждането им в експлоатация. Фаталният кабел води до един от тях, като малка подробност е, че той е там от 2011 година, като през 2016 година е бил продаден.

За обекта има сключен договор с ЧЕЗ и с двамата собственици за предоставяне на електроенергия. Според главния архитект Здравко Здравков „договорът е подписан на хвърчаща бележка през 2011 г. - със запетайка от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде електрическо напрежение, следва да има документ за въвеждане на експлоатация на обекта. За нито един от тези обекти в района няма такива удостоверения. "Въпреки това напрежението се подава и беше подавано до ден днешен, докато не разпоредихме да бъде прекъснато“, каза Фандъкова.

По думите на Здравков „тази служебна бележка е равносилна на билет за баня“ и „такова чудо в Закона за устройство на територията няма".

Тоест, дотук виновен е ЧЕЗ. Дружеството обаче отговаря: "хвърчащият лист" е "официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат.

"Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен", се казва в позицията им.

От дружеството заявяват, че не са изграждали окабеляването от електромера до павилионите. До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите. "ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага", пише в писмото.

Тоест, виновна е Столична община.

Два от петте павилиона имат сключени договори с директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като при разговори с министъра на здравеопазването било установено, че ведомството "не е дало съгласие". Тук идва и логичният въпрос, който остава без отговор: Как тези павилиони стоят години наред върху терен, който е публична държавна собственост - МЗ не е дало съгласие за поставянето им, но те остават незабелязани?

От септември миналата година администрацията на главния архитект е изпратила писма до всички районни кметове за извършване на проверки и предоставяне на данни за незаконни обекти в района. Двама от тях не отговарят – това за районните кметове на „Триадица“ и на „Панчарево“.

До район „Триадица“ са изпратени шест писма от главния архитект на София . И до днес не е върнат нито един отговор.

„През последните години – след проверки и ремонти, които сме извършили – откриваме, че различни подземни трасета се използват неправомерно“, обясни главният архитект на столицата Здравко Здравков. „Практиката е всички неустановени кабели да бъдат премахвани. Аз лично очаквам отговори и от другите институции – как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, без да има книжа, без да има одобрени проекти? Как така район „Триадица“ подава информация за обект, който е напълно незаконен?

Тоест, виновен е районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов от ДСБ.

През 2018 г. район „Триадица“ констатира, че въпросните павилиони не са законни (изтекъл е 5-годишният им срок за разрешение за поставяне) и започва процедура по отстраняването им, но са открити пропуски в издадените актове за премахването от страна на Дирекция "Общински строителен контрол". Върнати са за поправка, след което е трябвало да бъдат предоставени на отново на дирекцията за издаване на заповед, но не са били предадени.

Според район „Триадица“ – не е получен отговор нито от болницата, нито от областния управител за премахването на павилионите, но „такива отговори не са били нужни, за да се продължи с процедурата“, смята столичният кмет. Фандъкова добави, че всички обекти ще бъдат премахнати по нейно искане.

Междувременно от пресконференцията се разбира, че Столична община досега няма механизъм за премахване на подобни мобилни обекти и са поискали промяна в Закона за устройство на територията, което все пак е косвено признание, че отговорността е нейна, макар и да има законова пречка.

„Преди това в общинската наредба имаше текст, който казваше как трябва да бъдат отстранявани, но той бе отменен от ВАС. В Закона, който се разглежда днес, съществува текст, който дава възможност на Общинския съвет да приеме наредба и тя да позволи по-бързото премахване на подобни незаконни обекти, по предложение от главни архитект на София“, каза Фандъкова.

Тоест, отговорността все пак е при Столична община.

Оказва се, че Столична община вече един път е била наясно с нарушенията на въпросния павилион.

След като по думите на Здравков тогавашният собственик на павилиона подава с „хвърчащия лист“ заявление в ЧЕЗ, те му дават разрешение да се присъедини от страната на Хиподрума, към блок 120 и към съответния електромер. „Човекът обаче си опъва кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на улично осветление, през която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение - в мрежа за слаботокови инсталации се пуска кабел с високо напрежение. Не отговаря нито на дълбочината, нито изискванията допускат подобно нещо, но този обект е захранен.

При ремонт на свтофарната уредба този кабел е намерен и отстранен, но не става ясно да има последствия за собственика.

Чий е другият подпис на бележката и кой е собственикът зад павилиона?

Договорът от май 2011 г. е между дружеството ЕТ „Нептуно-Пламен Бочев“. Пет години по-късно то извършва прехвърлителна сделка на обекта - продава павилиона на ЕООД „Дениа 2016“ на Цвета Господинова.

След тази продажба отново има документ от ЧЕЗ, с който се предоставя електроенергия на новия собственик при същите обстоятелства – тоест, без удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Без отговор остана въпросът дали е вярна информацията на Георги Свиленски от БСП, че захранваните от кабела обекти били на общински съветник от ГЕРБ. „Не мога да отговоря на въпроса, нямам информация“, каза Фандъкова.

Районният кмет и районният архитект на „Триадица“ ли са отговорни за пропуските?

Главният архитект на София прехвърли топката към районния си колега и към кмета на „Триадица“. Той каза, че през 2018 е одобрил схема за 4 броя павилиони, подписана от тях. Издал е разрешения за поставянето им, но в крайна сметка те били разположение в противоречие с представения план.

„В техните договори установяваме големи разминавания. Договорите им за електрозахранване гласят, че трябва да се свържат с електромер от другата страна на „Иван Гешов,“ но електромерът се намира на фасадата на павилиона. Колегата главен архитект, когато одобрява, явно не е видял случващото се“.

„Хората, които са си позволили да пуснат обекти без документи за експлоатация, трябва да понесат отговорност. Чуват се искания за оставки на мен и на г-жа Фандъкова. Ние издаваме наредбите и променяме законите. Успяхме да променим в закона текста за мобилните съоръжения. Знаете ли колко е трудно да преследваме като терорист всеки един собственик на такава мобилна количка?“, добави Здравков.

БСП поиска оставка на Фандъкова и изслушване на Борисов за трагедията с токовия удар

Той каза, че многократно изпраща покани към районните архитекти да проверяват павилионите с изтекли разрешения за поставяне. „Когато районът ти в София е с големината на град Хасково, отговорността е твоя. Твоите инспектори са там“, обърна се Здравков към районния архитект и районния кмет. „Приканвам от март 2018 със заповед всеки район да качва информацията в регистрите онлайн, но липсват данни за тази дейност. Нашата работа е да координираме действията между 24-те района. Имаме райони отличници като „Средец“, в който са си свършили съвестно работата, но има и такива като „Триадица“ и „Панчарево“.

Попитан дали последна инстанция на проверката не трябва да е главният архитект, а не районните, Здравков каза: „Да. Главният архитект на района трябва да провери дали проектната документация съответства на общата схема, дали има необходимите документи за присъединяване“. Когато обаче се изправи пред въпрос защо не поема отговорност в случая, той отново каза, че районните му колеги не са си свършили работата.

Теост, виновни са главният архитект и районният архитект.

Кой ще понесе отговорност за смъртта на 16-годишното момче?

„Виновен е този, който е позволил да се пусне обект без въвеждане в експлоатация да бъде електрозахранен. Вторият виновник е физическият извършител, който е положил кабела незаконно в тръбо-каналната мрежа на светофара и е позволил да се получи този нелеп инцидент“, каза главният архитект на столицата и обяви, че районните инспектори трябва да носят отговорност за това „бездействие“.

Колко често се правят проверки на шахтите в София?

Контролни проверки на каналната мрежа се извършват минимум два пъти в годината, каза инж. Димитър Петров от СО. Последната е била направена през декември 2020 г., но Петров не успя да отговори какво е установено при нея и дали не са открити нарушения, които да имат връзка с инцидента. По-скоро стана ясно, че нарушения има всеки път, но те само се отсраняват, защото "не се знае нито откъде идва кабелът, нито накъде отива".

Какви мерки предприема общината, за да може да се отстранят подобни нередности?

„Възложила съм изграждане на система от датчици, която да се следи от дирекцията и при нерегламентирано отваряне на шахта, да се реагира веднага“, каза Фандъкова.

Ще започнат с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът им ще е екипите да реагират 24 часа в денонощието. „Ако има нерегламентирани кабели, да бъдат отстранявани веднага“, добави столичният кмет.

Хората, които работят на място в близост до „Иван Гешов“, свидетелстват, че седмица преди това е имало работници, отварящи шахти. Проверката на Столична община обаче не е установила дали този факт е истина. „Преглеждат се и записите от камерите. Камерите ни в този район не гледат точно към конкретната шахта“, каза Фандъкова.

Тоест, работи се, но не е готово.


Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024