ЧЕЗ отговори на Фандъкова с упреци за бездействието на Столична община

Смъртта на 16-годишното момче при токов удар на бул. "Иван Евстатиев Гешов" провокира конфликт между ЧЕЗ и Столична община.

В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков обявиха, че електроснабдителното дружество е захранвало с ток и е получавало приходи от незаконен павилион при УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в продължение на почти 10 години. Според администрацията на СО: ЧЕЗ е подавало ток на базата на служебна бележка, подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица" арх. Иван Шишков.

"В договора се казва, че за да се подаде електрическо напрежение, следва да има документ за въвеждане на експлоатация на обекта. За нито един от тези обекти в района няма такива удостоверения. Въпреки това напрежението се подава и беше подавано до ден днешен, докато не разпоредихме да бъде прекъснато“, каза по-рано Фандъкова.

От ЧЕЗ обаче реагираха със своя позиция, в която осъждат "опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение" по време на разследването. От писмото им става ясно, че нелегалният павилион е работил още преди да поиска електрозахранване и че никога досега общинските власти не са издавали заповед за прекратяване на подаването на ток до него.

"ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага", се казва в писмото.

ЧЕЗ посочат, че "хвърчащият лист", с който собствениците на павилионите са получили достъп до електромер, е "официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат".

"Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен", се казва в позицията на дружеството.

Оттам заявяват, че отговорност на клиента е да декларира, че изградените след него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно, твърдят от ЧЕЗ.

"Днес от СО беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи", казват от ЧЕЗ и задават поредица от въпроси към Столична община:

- Защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?

- Защо ЧЕЗ никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.?

- ЧЕЗ Разпределение пита има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента, при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?

От дружеството заявяват, че не са изграждали окабеляването от електромера до павилионите, както и че не са "контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината".

Само 3 от общо 5 нелегални обекта на тротоара са захранвани с ток от ЧЕЗ. Във вторник стана ясно, че за начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни. Трите обекта, които пък попадат в обхвата на тротоара, са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите. ЧЕЗ Разпределение никога не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството, казват още от енергийната компания.

"ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и предоставя съответната документация. Опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение са недопустими. Компанията се надява, че търсенето на истината за инцидента няма да бъде повлияно от предизборни и политически конфронтации", завършва писмото.


ЧЕЗ е сключил договор на "хвърчаща бележка" с фаталния павилион в болница "Св. Иван Рилски"

Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024