ЧЕЗ е сключил договор на "хвърчаща бележка" с фаталния павилион в болница "Св. Иван Рилски" Снимка: © bTV

ЧЕЗ е отговорен за инцидента с 16-годишното момче, което почина след токов удар на столичния булевард „Иван Гешов“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че електроразпределителното дружество е сключило договор да присъедини към мрежата павилиона, към който е свързан оголеният кабел, превърнал се в причина за смъртния случай.

„Кабелът води до един от обектите, които са на територията на болница "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия – тоест, договор за присъединяване. Тук има много въпроси към ЧЕЗ“, каза Фандъкова на брифинг.

„Договорът е подписан на хвърчаща бележка през 2011 г. - със запетайка от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде електрическо напрежение, следва да има документ за въвеждане на експлоатация на обекта. За нито един от тези обекти в района няма такива удостоверения. Въпреки това напрежението се подава и беше подавано до ден днешен, докато не разпоредихме да бъде прекъснато“, добави столичният кмет.

През 2011 г. е подписан договор между ЧЕЗ и едноличен търговец - "Нептуно - Пламен Бочев", каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на брифинга. Пет години по-късно той продава павилиона на фирма "Дениа 2016", ръководена от Цвета Господинова. След тази продажба отново има документ от ЧЕЗ, които предоставят електроенергия на новия собственик при същите условия, тоест без документ за въвеждане в експлоатация.

На 14 февруари момче загина на столичния бул. „Иван Гешов“, след като получи токов удар от оголен кабел, стърчащ от шахта. Оказа се, че проводникът е извън обхвата на ЧЕЗ и е свързан към павилион на територията на болница „Св. Иван Рилски“. Проверката на Столична община откри нарушения в захранването на обекта, както и на още 4, намиращи се в района, а прокуратурата продължава разследването.

„Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара пред болницата. Проверихме всички и открихме нарушения в поставянето им. Не са открити документи за въвеждането им в експлоатация", обяви Фандъкова.

Двата павилиона, намиращи се на територията на „Св. Иван Рилски“, са напълно незаконни – при тях липсват разрешения и за поставяне, и за експлоатация. През 2018 г. район „Триадица“ констатира, че те не са законни и започва процедура по отстраняването им, но са открити пропуски в издадените актове за премахването от страна на Дирекция "Общински строителен контрол". Върнати са за поправка, след което е трябвало да бъдат предоставени на Общински строителен контрол, но не са.

Според район „Триадица“ – не е получен отговор нито от болницата, нито от областния управител за премахването на павилионите, но „такива отговори не са били нужни, за да се продължи с процедурата“, смята столичният кмет. Фандъкова добави, че всички обекти ще бъдат премахнати.

Кмет на район "Триадица" е Димитър Божилов от "Демократична България".

Фандъкова каза, че Столична община продължава да си сътрудничи с градския прокурор и да му изпраща документи по разследването. „Вярвам, че проверката ще е бърза и ще се установят конкретните виновници“.

През последните години Общината изпраща писма до всички районни кметове за проверки на незаконни обекти, а само двама от тях не предоставят отговори – на „Триадица“ и на „Панчарево“, каза Фандъкова.


Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024