ЧЕЗ е сключил договор на "хвърчаща бележка" с фаталния павилион в болница "Св. Иван Рилски" Снимка: © bTV

ЧЕЗ е отговорен за инцидента с 16-годишното момче, което почина след токов удар на столичния булевард „Иван Гешов“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че електроразпределителното дружество е сключило договор да присъедини към мрежата павилиона, към който е свързан оголеният кабел, превърнал се в причина за смъртния случай.

„Кабелът води до един от обектите, които са на територията на болница "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия – тоест, договор за присъединяване. Тук има много въпроси към ЧЕЗ“, каза Фандъкова на брифинг.

„Договорът е подписан на хвърчаща бележка през 2011 г. - със запетайка от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде електрическо напрежение, следва да има документ за въвеждане на експлоатация на обекта. За нито един от тези обекти в района няма такива удостоверения. Въпреки това напрежението се подава и беше подавано до ден днешен, докато не разпоредихме да бъде прекъснато“, добави столичният кмет.

През 2011 г. е подписан договор между ЧЕЗ и едноличен търговец - "Нептуно - Пламен Бочев", каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на брифинга. Пет години по-късно той продава павилиона на фирма "Дениа 2016", ръководена от Цвета Господинова. След тази продажба отново има документ от ЧЕЗ, които предоставят електроенергия на новия собственик при същите условия, тоест без документ за въвеждане в експлоатация.

На 14 февруари момче загина на столичния бул. „Иван Гешов“, след като получи токов удар от оголен кабел, стърчащ от шахта. Оказа се, че проводникът е извън обхвата на ЧЕЗ и е свързан към павилион на територията на болница „Св. Иван Рилски“. Проверката на Столична община откри нарушения в захранването на обекта, както и на още 4, намиращи се в района, а прокуратурата продължава разследването.

„Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара пред болницата. Проверихме всички и открихме нарушения в поставянето им. Не са открити документи за въвеждането им в експлоатация", обяви Фандъкова.

Двата павилиона, намиращи се на територията на „Св. Иван Рилски“, са напълно незаконни – при тях липсват разрешения и за поставяне, и за експлоатация. През 2018 г. район „Триадица“ констатира, че те не са законни и започва процедура по отстраняването им, но са открити пропуски в издадените актове за премахването от страна на Дирекция "Общински строителен контрол". Върнати са за поправка, след което е трябвало да бъдат предоставени на Общински строителен контрол, но не са.

Според район „Триадица“ – не е получен отговор нито от болницата, нито от областния управител за премахването на павилионите, но „такива отговори не са били нужни, за да се продължи с процедурата“, смята столичният кмет. Фандъкова добави, че всички обекти ще бъдат премахнати.

Кмет на район "Триадица" е Димитър Божилов от "Демократична България".

Фандъкова каза, че Столична община продължава да си сътрудничи с градския прокурор и да му изпраща документи по разследването. „Вярвам, че проверката ще е бърза и ще се установят конкретните виновници“.

През последните години Общината изпраща писма до всички районни кметове за проверки на незаконни обекти, а само двама от тях не предоставят отговори – на „Триадица“ и на „Панчарево“, каза Фандъкова.


Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024