Снимка: © bTV

ЧЕЗ е отговорен за инцидента с 16-годишното момче, което почина след токов удар на столичния булевард „Иван Гешов“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че електроразпределителното дружество е сключило договор да присъедини към мрежата павилиона, към който е свързан оголеният кабел, превърнал се в причина за смъртния случай.

„Кабелът води до един от обектите, които са на територията на болница "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия – тоест, договор за присъединяване. Тук има много въпроси към ЧЕЗ“, каза Фандъкова на брифинг.

„Договорът е подписан на хвърчаща бележка през 2011 г. - със запетайка от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде електрическо напрежение, следва да има документ за въвеждане на експлоатация на обекта. За нито един от тези обекти в района няма такива удостоверения. Въпреки това напрежението се подава и беше подавано до ден днешен, докато не разпоредихме да бъде прекъснато“, добави столичният кмет.

През 2011 г. е подписан договор между ЧЕЗ и едноличен търговец - "Нептуно - Пламен Бочев", каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на брифинга. Пет години по-късно той продава павилиона на фирма "Дениа 2016", ръководена от Цвета Господинова. След тази продажба отново има документ от ЧЕЗ, които предоставят електроенергия на новия собственик при същите условия, тоест без документ за въвеждане в експлоатация.

На 14 февруари момче загина на столичния бул. „Иван Гешов“, след като получи токов удар от оголен кабел, стърчащ от шахта. Оказа се, че проводникът е извън обхвата на ЧЕЗ и е свързан към павилион на територията на болница „Св. Иван Рилски“. Проверката на Столична община откри нарушения в захранването на обекта, както и на още 4, намиращи се в района, а прокуратурата продължава разследването.

„Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара пред болницата. Проверихме всички и открихме нарушения в поставянето им. Не са открити документи за въвеждането им в експлоатация", обяви Фандъкова.

Двата павилиона, намиращи се на територията на „Св. Иван Рилски“, са напълно незаконни – при тях липсват разрешения и за поставяне, и за експлоатация. През 2018 г. район „Триадица“ констатира, че те не са законни и започва процедура по отстраняването им, но са открити пропуски в издадените актове за премахването от страна на Дирекция "Общински строителен контрол". Върнати са за поправка, след което е трябвало да бъдат предоставени на Общински строителен контрол, но не са.

Според район „Триадица“ – не е получен отговор нито от болницата, нито от областния управител за премахването на павилионите, но „такива отговори не са били нужни, за да се продължи с процедурата“, смята столичният кмет. Фандъкова добави, че всички обекти ще бъдат премахнати.

Кмет на район "Триадица" е Димитър Божилов от "Демократична България".

Фандъкова каза, че Столична община продължава да си сътрудничи с градския прокурор и да му изпраща документи по разследването. „Вярвам, че проверката ще е бърза и ще се установят конкретните виновници“.

През последните години Общината изпраща писма до всички районни кметове за проверки на незаконни обекти, а само двама от тях не предоставят отговори – на „Триадица“ и на „Панчарево“, каза Фандъкова.


Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker