Незаконно уволненият шеф на Сметната палата уличи ДПС за смяната си Снимка: © Сметна палата

Цветан Цветков, който беше отстранен противоконституционно като председател на Сметната палата през януари 2023 г., намекна за пряк политически мотив зад уволнението му.

Цветков даде пресконференция в БТА, където обяви, че дни преди да бъде сменен в Сметната палата е дошъл депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който се срещнал с бъдещата ръководителка на институцията след отстраняването на титулярния шеф.

Според Цветков - политици и министри често са посещавали Сметната палата, а някои от тях дори са го правили в качеството си на представители на проверявани обекти, което поставя под въпрос запазването на независимостта на регулатора.

Трите причини, които Цветков смята за причина за уволнението му, са свързани с одитни доклади за фалита на КТБ, поръчката на тол системата на Агенция "Пътна инфраструктура" и одит на община Минерални бани (Хасковско), управлявана от ДПС.

Той обвини действащото ръководство за това, че необяснимо забавя вече готовите резултати от одита на Фонда за гарантиране на влоговете, който е трябвало да контролира синдиците на КТБ.

Документът е бил завършен още по време на управлението на Цветков, като според него е трябвало да бъде приет не по-късно от месец март 2023 г. Вместо това да стане факт, е имало предложения одитът да бъде пркератен.

Вторият казус около обществената поръчка на АПИ за тол системата е трябвало да се реши с налагане на парична глоба срещу бившия директор на агенцията Георги Терзийски - човека, когото Бойко Борисов пращаше "като глашатай" по селата около София, за да успокоява гражданите, че няма да се налага да си купуват винетки, за да стигнат до столицата.

След отстраняването на Цветков производството срещу Терзийски е било прекратено - бивш и настоящ директор на Сметната палата сега спорят дали е имало процедурни нарушения около издаването на акт срещу него или не.

Третият спорен одитен доклад, според Цветков, е прибран в прокуратурата с цел да не се разгласяват данни от него. Става дума за контрола над управлението в община Минерални бани, област Хасково. Той все пак си позволи да разкаже, че Сметната палата е засякла сериозни нарушения на забраната за конфликт на интереси през продажба на общинска собственост на роднини на местни съветници.

Цветан Цветков беше отстранен от Народното събрание в началото на годината с гласовете на ГЕРБ и ДПС, с решение, което беше отхвърлено от Конституционния съд по жалба на "Демократична България".

В КС се гледа и още едно дело, този път по искане на президента Румен Радев, срещу определянето на Горица Грънчарова-Кожарева за временен ръководител на одитната институция до избора на нов председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024