Телевизионният канал "Дождь", който спря излъчването си на 3 март - дни, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, обяви завръщането си в ефир.

Според съобщение в канала на медията в Telegram излъчването ще бъде възстановено днес - на 18 юли в 20:00 ч. - с новинарската програма "Тук и сега". Първоначално предаванията на опозиционната на Кремъл и затова забранена в Русия медия ще бъдат достъпни в YouTube, а програмата ще е няколко часа на ден, заяви преди ден в интервю главният изпълнителен директор на телевизията Наталия Синдеева.

"Мисля, че големият сериозен старт ще се състои през есента, защото искаме да построим студио и снимачна площадка. На всички им е омръзнало да работят на колене. Затова мисля, че ще има няколко старта. И се надявам, че нашата публика ще ни разбере и ще ни прости, че не сме 24/7 от първия ден", добави Синдеева.

Телеграм каналът ZaTelecom съобщава, че след възобновяването на излъчването ще бъде възможно да гледате "Дождь" не само в YouTube, но и на Kartina.TV, както и в Латвия, Литва, Естония, Израел и Грузия чрез редица провайдъри на интернет телевизия.

"Дождь" преустанови излъчването си в Русия на 3 март. Два дни по-рано уебсайтът на медията беше блокиран в Русия заради твърдения, че разпространява "фалшива" информация за руската т.нар. "специална операция" в Украйна. Кремъл прие и закон, който заплашва със затвор всеки, който нарича войната, започната от Владимир Путин с истинското й име.

След началото на войната почти всички независими медии в Русия бяха принудени да спрат работа, а журналистите да напуснат страната. Така направи например "Новая газета" Европа. Редакторите на закритата радиостанция "Ехото на Москва" също се пренесоха в YouTube - въпреки че Русия блокира достъпа на гражданите си до повечето социални мрежи и платформи за споделяне на съдържание.

Как изглежда войната в Украйна през руския телевизионен ефир


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо