Нидерландия обмисля бартер - дава F-16 срещу МиГ-29 за Украйна. Къде е България?

Правителството на Нидерландия обмисля вариант да предостави излишните си изтребители F-16, втора ръка, на съюзническите държави от Източна Европа, които биха дарили своите съветски МиГ-29 на Украйна. Това съобщава нидерландското списание EW, позовавайки се на източници от кабинета.

Според изданието депутатите са били информирани поверително за този план. Преди да се предприеме действие обаче трябва одобрение от Вашингтон.

Статията в нидерландското списание не посочва кои са страните, които биха могли да помогнат на Украйна с изтребители руско производство. Не се споменава България, но налични МиГ-29 на въоръжение в Европа има само в нашата страната, в Словакия и в Полша. Информация, че Братислава е готова да дари съветските си изтребители изтече преди месеци, но зесега няма публична информация дали това се е случило.

За възможността държавата ни да се възползва от евентуален бартер с Нидерландия заговори първо депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Самият той се позовава на публикацията в EW: "Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна". Темата поде и бившият министър на отбраната Николай Ненчев с социалните мрежи.

Призивът е "служебното правителство да се активизира", според Мирчев.

Всичко това се случва в момент, в който тече едномесечният срок Министерството на отбраната да представи план в изпълнение на решението на Народното събрание за предоставяне на оръжие на Украйна. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е склонен да отпусне само боеприпаси - ако се съди по публичните му изяви.

Държавата ни обаче има на разположение МиГ-29, чийто летателен ресурс изтича догодина и за момента няма опции за удължаването му - включително и заради санкциите срещу Русия за войната, която започна в Украйна. Още в средата на 2023 г. военната авиация ще остане без самолети, а новите F-16, поръчани през 2019 г., ще пристигнат едва през 2025 г.

"Ако наистина Нидерландия обмисля подобно предложение и информацията е автентична, българската дипломация веднага трябва да реагира и да потърси възможности страната ни да участва", каза пред "Булевард България" ген. Съби Събев, първият представител на страната ни в НАТО.

Служебното правителство на този етап търси заместващи изтребители. В напреднала фаза са преговорите с Швеция за "Грипен" и с Франция - за "Мираж". Димитър Стоянов казва, че писма за оферти са изпратени и на САЩ и Израел. Твърди се, че само двете европейски страни са отговорили. През МВнР писмо с искане за обвързваща оферта е пратено само на Швеция. Министърът на отбраната обаче твърди, че останалата комуникация не преминава през външното ни министерство, защото за разлика от Осло, останалите страни имат дипломатически представителства у нас и комуникацията е директна.

Според ген. Събев обаче идеята за купуване на "заместващи" изтребители, втора ръка, до пристигането на новите F-16 Block 70 е твърде закъсняла. Вариантът за евентуален бартер F-16 срещу МиГ-29 за Украйна обаче според специалистите би бил добър, дори да се наложи България да доплати например за обучението на пилоти. В такъв сценарий преминаването на тези летци към новата модификация на американския изтребител, която ще притежаваме, ще бъде по-лесно, въпреки разликите в авиониката на новото поколение машини в сравнение със самолетите, които би предложила Нидерландия.

Още по времето на кабинета на Кирил Петков писма в търсене на заместващи самолети са били изпратени до САЩ, Швеция, Франция, Испания, Италия и Нидерландия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024