Нидерландия прие резолюция против членството на България и Румъния в Шенген Снимка: © Getty

Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство,

Toва съобщи БГНЕС, като се позова на информация за румънския "Аджерпрес" от евродепутката София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, с която призовава държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

"За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това", каза София ин'т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира как в двете държави функционира върховенството на закона, както и дали се работи по намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна "Romania Journal".

В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

В момента сред държавите членки на Евросъюза само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са в ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви рано сутринта, че Финландия вече не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Букурещ пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024