Нидерландия прие резолюция против членството на България и Румъния в Шенген Снимка: © Getty

Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство,

Toва съобщи БГНЕС, като се позова на информация за румънския "Аджерпрес" от евродепутката София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, с която призовава държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

"За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това", каза София ин'т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира как в двете държави функционира върховенството на закона, както и дали се работи по намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна "Romania Journal".

В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, "могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство".

В момента сред държавите членки на Евросъюза само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са в ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви рано сутринта, че Финландия вече не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Букурещ пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022

Държавите от ЕС обмислят по-нисък таван на цените на газа в търсене на компромиси

Страните разглеждат предложение, което е по-ниско от първоначално направеното от ЕК

11:36 - 02.12.2022