Нидерландия отива на предсрочни избори, които могат да застрашат влизането на България в Шенген Снимка: © Getty Images

Нидерландският премиер Марк Рюте официално обяви своята оставка, както и тази на целия си коалиционен кабинет. Правителството в страната се разпадна заради "непреодолими" различия относно контрола върху миграцията.

Решението означава, че страната отива на предсрочни избори, които се очаква да се проведат през ноември. 56-годишният Рюте, който е най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, заяви, че преговорите между четирите партии в паравителството не са довели до споразумение.

Крайъгълният камък се оказаха нови мерки, с които Рюте предлага да се ограничи достъпа на членове на семействата на бежанци, които вече се намират на територията на страната. Партньорите му от Християнския съюз и D66 обаче отказаха да ги подкрепят.

Според нидерландската избирателна комисия изборите могат да се проведат най-рано в средата на ноември. Очаква се Рюте отново да оглави своята партия VVD на следващите избори. Дотогава страната ще се управлява от служебно правителство начело с Рюте, което ще се съсредоточи върху задачи, включващи подкрепа за Украйна.

Вътрешнополитическата ситуация в страната може да окаже влияние върху амбициите на Бългаиря и Румъния за членство в Шенген. Двете държави се надяваха да преодолеят нидерландското вето и да се присъединят към свободната от граничен контрол зона.

Нидерландия и Австрия бяха двете държави, които гласуваха против приемането на България в Шенген. Това стана през декември 2022 г. на Съвета на ЕС, когато кандидатурите на София и Букурещ бяха отхвърлени.

Само преди седмици българският премиер Николай Денков проведе телефонен разгворо с Рюте, за който се съобщава, че е изразил "задоволство от подобрената ситуация" на границата между България и Турция и готовност за съдействие.

Според европейското издание "Euractiv" обаче политическите събития в Хага вероятно ще нарушат този плана за бързото преодоляване на нидерландското вето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024