"В Холандия попове бият журналисти*. Представете си докъде са докарали хората с тези пълни локдауни. Затова ние като ластик - отваряме, затваряме, отваряме, затваряме за по 10-15 дни. В момента, в който хората се уморят, пак отваряме" - с тези думи премиерът Бойко Борисов аргументира поредното "предпоследно" решение за частично премахване на ограничителните мерки за Covid-19 през април. 

От думите на Борисов се разбра, че правителството смята и преболедувалите български граждани в "актива" на защитените срещу коронавирусна инфекция, независимо от бавното темпо на ваксиниране на цялото население. 

"Вчера пристигнаха 31-32 хиляди ваксини на Pfizer, днес 51 000 ваксини на Moderna. Утре 150 000 на Astra Zeneca. До края на месеца (вероятно имаше предвид м. април, б.р.) ще минем 700 000, убеден съм. Разчитам на личните лекари и на всички медицински специалисти - максимално бързо, по 10-15 000 ваксини на ден да се поставят. Към милион и половина българи да са или ваксинирани, или с антитела - минали заразата, което дава повод за оптимизъм, че май-юни ще излизаме от пандемията", каза Борисов. 

Учениците се връщат в клас на 12 април, ресторантите може да работят от 1 април, но с условие

Разчетите му за ваксините стъпват на предположението, че България ще получи значителен дял от ваксините, които ЕК договори за бърза доставка с Pfizer / BioNTech. Разпределението на 10-те милиона дози за целия ЕС все още не е уточнено. 

Според Борисов - "на базата на тези резултати с ваксинираните и оздравелите" оптимално решение е да се започне с разхлабване на мерките само 10 дни след въвеждането им в сила.

"Мисля, че в тази изключително тежка обстановка за света това е оптималният вариант между мерки и щадене на психическото здраве на хората. Убеден съм с над 700 000 ваксини... аз съм оптимист, че ще стигнем милион, защото знам как работи Европейската комисия и колко ангажирана е с ваксинацията", каза още той.

* Твърдението на Борисов, че "попове бият журналисти" в Нидерландия явно е препратка към инцидент от неделя. Журналистът е отразявал служение в протестантска църква в град край Ротердам, която се е оказала препълнена въпреки наложения строг локдаун в цялата страна. 43-годишен мъж е задържан, след като е ударил и ритнал репортера. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели