Снимка: © Getty Images

Всички ученици ще се завърнат в клас от 12-ти април, когато приключва пролетната ваканция. Това е част от предвижданото смекчаване на мерките през идния месец, които включват още връщане на децата в детските градини, отваряне на ресторанти, но само тези с открити площи, възобновяване работата на театрите и фитнесите.

Официалната заповед беше публикувана във вторник следобед от МЗ.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че заедно с образователния министър Красимир Вълчев ще изготви план за връщането на учениците в училищата. Той най-вероятно ще е като предишния – на ротационен принцип. Ще бъде публикуван между 5 и 12 април, каза Ангелов, и ще важи за всички ученици. Той обаче не обяви дали 1 и 2 април ще попаднат в пролетната ваканция на учениците. 

„Децата ще се завърнат в детските градини и яслите на 5 април. До 12 април остава настоящата форма на обучение във Висшите учебни заведения, а след това обсъждаме да се върнат всички, които не могат да провеждат занятия в електронна среда“, каза здравният министър на брифинг във вторник.

От 1 април ще работят театрите – с 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отваряни от началото на идния месец. Големите магазини, които не продават стоки от първа необходимост – също. Изключение най-вероятно ще има за тези, които могат да осигурят пространство на открито.

Експертите в щаба и здравните власти обсъждат отваряне на ресторанти от 1 април, но само тези, които имат площ на открито, каза Ангелов. Нощните заведения остават затворени.

"Ние сме като ластик - отваряме, затваряме"

Обсъжда се фитнесите да работят от 1 април при 30% капацитет. До края на деня ще бъде издадена заповед за новите мерки, които ще важат след приключването на локдауна на 31 март.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов добави, че от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи - при максимум 30% зает капацитет. 

„Обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус започва леко да намалява. Дано това е трайна тенденция“, обясни Ангелов разхлабването на мерките след 31 март. „Надяваме се да се намираме на най-високата точка на третата вълна“.

„Вчера много дълго обсъждахме мерките заедно с щаба. Следим цифрите и реагираме спрямо тях“, каза още здравният министър.

Той поясни, че отчетените от системата 203 смъртни случая от коронавирус не са регистрирани в рамките само на последните 24 часа, а са отбелязвани през последните 4 дни. „На 29-ти имаме 71 случая, на 28-ми – 66, на 27-ми – 38, и на 26-ти – 28. Не намеквам, че са вкарвани в системата за 4 дни, а директно обявявам, че това е факт“.

Смъртността в България поставя нов 5-годишен рекорд през март 2021

Новите случаи на Covid-19 в България са 4497, което представлява над 21% от направените тестове за изминалото денонощие. Активните случаи са близо 68 хиляди. В болници се лекуват 9679 пациенти с Covid (при 9839 вчера), а в интензивни отделения се намират 752 души (при 773 вчера). Според Ангелов - здравната система издържа на натиска въпреки високите показатели. 

"Болниците се справят, пациентите се обслужват. Имаме изграждане на кислородни системи, допълнителни кислородни концентратори, допълнителни респиратори – системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислорода си навреме. Ако се окаже, че има лечебно заведение, където, поради различни причини, фирмата, която го снабдява с кислород, се забавя с доставките - няма да се поколебая да наложа със заповед забрана за износа на кислород", каза здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също отбеляза, че системата на болниците се справя и "за разлика от миналата година, няма отказан прием на пациенти".

"Моята обосновка за мерките е следната - трябва вече да вземаме предвид, че около милион - милион и половина български граждани имат имунитет. Около 450 хиляди са имунизирани с поне една доза. Това все още е малко, за да се отрази на процеса по овладяване на пандемията, но е доста голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на заразата. Търсим много внимателно баланса и отваряме само това, което не крие риск", каза той.


Ангел Кунчев: В края на април ще има свободен избор на ваксини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година