Ангел Кунчев: В края на април ще има свободен избор на ваксини Снимка: © Getty Images

В края на април българските граждани ще могат да избират с коя ваксина да се имунизират срещу Covid-19, а през идния месец страната ни ще разполага и с дози от препарата на Johnson & Johnson (Janssen).

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг във вторник. И в момента електронният регистър за ваксинация предоставя възможност за избор на препарат – иРНК (Pfizer/BioNTech и Moderna) или аденовирусен (AstraZeneca), но на практика избор няма и се поставят само дози от AZ.

„В края на април не само ще има избор на ваксини, а ще има свободен избор на ваксини. По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите - за да продължат да искат да се ваксинират, за да достигнем до тези желани 70%“, каза Кунчев.

Учениците се връщат в клас на 12 април, ресторантите може да работят от 1 април, но с условие

В понеделник България получи около 31 хиляди дози от Pfizer/BioNTech, а във вторник – над 50 хиляди от Moderna. Кунчев не отговори конкретно на въпроса какво количество от тях се предвиждат за личните лекари.

„От тях пазим дози за повторна имунизация. Свободните количества ще доставим на общопрактикуващите лекари. По принцип им разпределяме около 50% от пратките“, каза той.

В неделя директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през април и личните лекари ще правят имунизации с иРНК ваксините.

„Доставките през април са в пъти по-големи, а за май – над 50% по-големи от тези през април“, каза Кунчев днес. „През следващите 2 месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес по всички канали – и чрез лични лекари, и през електронната система, и със „зелени коридори“ там, където има свободни количества“.

„През втората половина на април ще имаме Johnson & Johnson, която безкрайно ще улесни процеса, защото не изисква съхранение на минусови градуси, а и се поставя в една доза“, каза главният здравен инспектор.

Американският фармацевтичен гигант, чийто белгийски филиал Janssen разработи аденовирусния препарат, обяви, че започва доставки за страните от ЕС на 19 април. България трябва да получи общо 2 млн., но не по сделка с ЕК, а чрез споразумение с Швеция. Причината – правителството на Бойко Борисов отказа да се включи в договора на ЕС с J&J в края на 2020, после отмени решението, но вече беше късно и трябваше да се търси друг метод на доставка.

Ангел Кунчев коментира и темата с огнищата на Covid в домовете за възрастни. През миналата седмица в с. Опанец се заразиха ваксинирани с Pfizer/BioNTech, а причината беше отказът на персонала да се имунизира - именно той е внесъл вируса. Здравният инспектор ще изпрати писмо до социалното министерство, с което да призове служителите в такива домове да си поставят дози от препаратите срещу коронавирус.

„Хората, които работят в социални домове, носят голяма отговорност и трябва да бъдат имунизирани. Държим на позицията, че ваксината трябва да е доброволна. Не искаме тези хора да са задължени да се ваксинират, но все пак използваме всички канали да ги убедим“, каза той.


Нежеланието на персонала да се имунизира е довело до огнище на Covid-19 в дома в Опанец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024