"Ние сме в пълна геополитическа изолация": Бивш руски полковник разби илюзиите за войната по "Россия 1"

"Най-важният недостатък на нашата военно-политическа позиция е в това, че ние се намираме в пълна геополитическа изолация. Колкото и да не ни се иска да го признаем, на практика целият свят е срещу нас. Ние трябва да излезем от това положение".

Думите принадлежат на руския запасен офицер Михаил Ходарьонок - бивш началник на група от Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия, приключил службата си с чин "полковник" през 2000 г.

Още по-интересното е, че Ходарьонок прави доста критичен анализ на войната в Украйна в ефира на националната телевизия "Россия 1". Коментарите му провокират водещата на "60 минути" Олга Скабеева да репликира военния експерт неколкократно, но той продължава да държи на позицията си - Русия е подценила украинската боеспособност и стратегическите последици от войната.

Оттук нататък "ситуацията за нас ще се влошава".

Клипове с участието на бившия полковник се разпространяват масово в социалните мрежи, а версиите за допускането на мнение, различно от официалната пропаганда, са най-различни - от пълна изненада до подозрение, че Кремъл започва да подготвя общественото мнение в Русия за тежките проблеми в Украйна.

Офицерът, който критикува стратегическия провал на Русия, беше върнат в ефир с възхвали за Путин

68-годишният военен експерт призовава събеседниците в студиото на Скабеева "да не пият информационни болкоуспокоителни", като коментира разпространението в Русия на неверни твърдения за предполагаем "морално-психически срив" на украинските войници.

"Говори се, че едва ли не, настроенията сред войниците се доближавали до някакъв преломен момент. Меко казано, това не отговаря на истината. Разбира се, има отделни частни случаи - военнопленници, определени подразделения, но това са частни случаи", казва той.

Водещата се намесва веднага, като "подсказва", че не бива да се пренебрегват твърденията за липса на финансиране или въоръжение в някои украински подразделения.

Ходарьонок я връща на земята, като посочва, че Украйна няма да има проблем да мобилизира армия от 1 милион души - проблемът ѝ досега се състои в това, че няма достатъчно количество съвременни оръжия, за да въоръжи желаещите да се бият.

"Ако разчитат само на своите сили, разбира се, те нямаше да могат да направят нищо. Но трябва да имаме предвид, че всеки момент ще заработи схемата Lend-Lease, а съпротивата на един-единствен американски сенатор ще бъде преодоляна доста бързо,... и всеки момент ще заработи в пълен обем европейската помощ. Така че трябва да възприемем идеята за един милион въоръжени украински войници като реалност от най-скоро бъдеще. Трябва да отчитаме, че ситуацията за нас, откровено казано, ще се влошава", казва още той.

Олга Скабеева решава да обори позицията на военния, като намеква, че Украйна не разполага с толкова голяма професионална армия.

На този коментар Михаил Ходарьонок отговаря с уточнението, че "нивото на професионализъм във всяка армия се определя не от окомплектоването на щатния брой, а от нивото на подготовка на личния състав и моралната му готовност да пролива кръв за родината".

"Наборната армия също може да бъде високо професионална. Начинът на подбора никога не е бил определящ за нивото на професионализма в армията. В Русия много дълбоко се е загнездила една догма в главите на някои наши политолози, че ако човек е подписал договор за войник, той е професионалист. Няма такова нещо", казва той.

"Ние наричаме "професионализъм" желанието да умреш?", учудва се водещата.

"Не бих го формулирал така".

"Желанието да умреш за държавата професионализъм ли е?", повтаря тя.

"Това не е професионализъм. Но то е съставна част от високата боеспособност на армията. Това е едно от най-важните неща. Както казваха класиците от марксизма-ленинизма, победата на бойното поле се определя от високото морално състояние на личния състав, който пролива кръв за идеите, за които е готов да се сражава", отговаря още той.

Позицията на Михаил Ходарьонок не би трябвало да е неочаквана за руската медия. В началото на февруари 2022 г. той публикува статия, озаглавена "Прогнозите на кръвожадните политолози", в която описва какви са рисковете от военен конфликт в Украйна.

Той опровергава една по една всички опорни точки на пропагандаторите на войната - от идеята, че "никой няма да защитава режима", през прогнозите за "проливане на малко кръв с мощен удар", през твърдението, че Русия ще превземе възушното пространство на Украйна в най-кратки срокове, до илюзията, че големите украински градове може да се превземат "от един парашутно-десантен полк за два часа".

Тогава той завършва статията си с предупреждението, че "въоръженият конфликт с Украйна в момента по никакъв начин не отговаря на националните интереси на Русия" и с призива към "някои превъзбудени руски експерти" не само да забравят за победните си фантазии, а "никога повече да не си ги припомнят, за да не допускат повече репутационни загуби".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024