Офицерът, който критикува стратегическия провал на Русия, беше върнат в ефир с възхвали за Путин

Само два дни след като бившият руски офицер Михаил Ходарьонок разкритикува в национален ефир стратегическите грешки на армията във войната в Украйна, запасният полковник беше върнат отново на екран в "Россия 1".

Този път - за да се отрече от думите си и да сипе похвали за "реализацията на замислите на нашето върховно командване".

На 16 май Ходарьонок очевидно изненада неприятно водещите на предаването "60 минути" по руската медия, която традиционно поддържа Кремъл и се е превърнала в рупор за военната инвазия в Украйна.

Запасният офицер направи силно критичен анализ на резултатите от руската война, като посочи, че страната е изпаднала в пълна геополитическа изолация и "на практика целият свят е срещу нас".

Тогава той предупреди да не се вярва на "информационните болкоуспокоителни", с които сравни твърденията за деморализиране на украинската армия, и заяви, че страната има възможност да мобилизира 1 милион души, когато получи доставките на оръжия от САЩ по схемата Lend/Lease и пълния пакет от помощи от Европа.

"Така че трябва да възприемем идеята за един милион въоръжени украински войници като реалност от най-скоро бъдеще. Трябва да отчитаме, че ситуацията за нас, откровено казано, ще се влошава", беше оценката му на 16 май.

Точно 48 часа по-късно - Михаил Ходарьонок отново се появи в ефира на "60 минути", но с тотално променен тон.

Военният експерт получи възможност да говори за малко повече от две минути, след което участието му приключи.

Времето му стигна за две теми - прогноза как руската артилерия всеки момент ще унищожи американските гаубици M777, предоставени на Украйна, както и опровержение на предполагаеми твърдения за това, че украинската армия може да контраатакува руските позиции.

За разлика от предишното му участие - водещите нито поставиха въпрос на Ходарьонок, нито го прекъсваха за уточнения, което още повече засили впечатлението за предварително подготвена "декларация".

"Има основания да се смята, че тези гаубици ще бъдат най-приоритетни цели в близко бъдеще за нашите подразделения и части на ракетните войски и артилерията, на подразделенията на въздушно-космическите сили. Ще се проведе търсене, засичане и поразяване. Смятаме - имаме всички основания за това - че в най-скоро време от тези гаубици ще остане само един спомен. Мисля, че тази задача стои пред Въоръжените сили и в най-скоро време ще се реализира", казва полковникът.

На фона тече видеозапис от няколко секунди, на който се виждат серия опити на руснаците да обстрелват установките, но без да успеят да нанесат точен удар срещу тях.

Ходарьонок сам си подава следващата тема - "слуховете, че уж украинците постигали някакви големи успехи".

Той заявява, че това би било невъзможно, като решава да даде пример със Змийския остров.

"Първият опит за овладяването му се провали - планът беше разработен с помощта на британски инструктори. Сега казаха "Сами ще разработим плана и със сигурност ще успеем". Но за да се реализира този замисъл за морско-десантна операция трябва поне да се завоюва господство на въздушното пространство. В следващите няколко месеца украинските Въоръжени сили няма да имат такава възможност. Докато в Черно море се намира руският Черноморски флот, не може да се говори за никакво господство на Черноморския флот на Украйна. За тази цел биха били нужни години, в най-добрия случай, даже десетилетия. А що се отнася до действията на нашето върховно главнокомандване - има всички основания да смятаме, че реализацията на тези замисли в най-скоро време неприятно ще изненада украинската страна", заключва Михаил Ходарьонок, след което водещите слагат край на сегмента с негово участие.

Нито журналистите, нито останалите събеседници влизат в диалог с него.

Позицията на Ходарьонок от 18 май влиза в пълно противоречие с основната теза, която той защитава още преди началото на войната - Русия се въвлича в огромен риск, който не отговаря на националните ѝ интереси.

В началото на февруари 2022 г. той публикува статия, озаглавена "Прогнозите на кръвожадните политолози", в която описва какви са рисковете от военен конфликт в Украйна.

Той опровергава една по една всички опорни точки на пропагандаторите на войната - от идеята, че "никой няма да защитава режима", през прогнозите за "проливане на малко кръв с мощен удар", през твърдението, че Русия ще превземе възушното пространство на Украйна в най-кратки срокове, до илюзията, че големите украински градове може да се превземат "от един парашутно-десантен полк за два часа".

Тогава Ходарьонок призовава "някои превъзбудени руски експерти" не само да забравят за победните си фантазии около Украйна, а "никога повече да не си ги припомнят, за да не допускат повече репутационни загуби".

"Ние сме в пълна геополитическа изолация": Бивш руски полковник разби илюзиите за войната по "Россия 1"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023