"Никита Мазепин. Ш***н малоумник. Отивай в Русия и се състезавай сам. Пак ще загубиш".

Тези думи са написани в туита на Джеръми Кларксън в първия ден на войната в Украйна - 24 февруари. Гневът на легендарния водещ от Top Gear беше срещу пилота от Formula 1 Никита Мазепин, състезател от екипа на Haas.

23-годишният руснак е син на олигарха Дмитрий Мазепин - мажоритарен собственик на "Уралхим" и приближен на Владимир Путин. Компанията му в момента строи театър в комплекса "Сириус" в Сочи, който се намира до пистата за състезания от F1 в Русия.

В Сочи трябваше да се проведе надпревара на 23-25 септември, която обаче беше отменена от ръководството на Международната автомобилна федерация (FIA) заради руската инвазия в Украйна. Това решение беше предшествано от призиви на Макс Верстапен и Себастиан Фетел да не се допуска провеждане на гонки в държава, която води война заради "странното и безумно управление".

Когато Никита Мазепин беше попитан какво мисли за нападението на руската армия в съседната държава, той отговори: "Като атлет, който се състезава на най-високото ниво, знам какво става в света в момента и очевидно в това е замесена и Русия. Но не се притеснявам, защото винаги съм бил голям поддръжник на спорта без политика".

Именно тези думи провокираха възмущението на Джеръми Кларксън, който не скри разочарованието си от неспособността на Мазепин да се разграничи от военната агресия.

Десет дни по-късно пилотът беше отстранен от отбора си Haas, чийто главен спонсор е бащата на Мазепин.

"Отборът на Haas реши да прекрати незабавно партньорството с "УралКали" и договора на Никита Мазепин. Заедно с останалата част от общността на Formula 1 екипът ни е шокиран и натъжен заради инвазията в Украйна, като се надява на бърз и мирен край на този конфликт", се казва в съобщение на Haas от 5 март.

Досега Мазепин можеше да се състезава, тъй като FIA разрешаваше на руски или беларуски пилоти да участват в надпревари под неутрален флаг.

Според BBC обаче руснакът е трябвало да подпише декларация, в която заявява, че спазва принципите на FIA за мир и неутралитет, че изразява солидарност с народа на Украйна заради страданията от военния конфликт и че не подкрепя нито пряко, нито косвено инвазията в Украйна.

Мазепин твърди, че "моята пълна готовност да приема предложените условия, за да продължа сътрудничество с FIA, бяха напълно игнорирани и не последваха никакви насрещни стъпки".

Договорът на Haas за спонсорство от "УралКали" е на стойност 30 млн. паунда на сезон, а заради нея през 2021 г. болидите им са оцветени в бяло, синьо и червено с трикольора на Русия.

Никита Мазепин - синът на руски олигарх, който ядоса Джеръми Кларксън и изгуби мястото си във F1

Мазепин-баща е завършил военно училище в Минск, а през 80-те години служи като преводач в Афганистан по време на руската военна операция в страната. По-късно завършва Московския държавен институт за международни отношения и до 2000 г. работи в промишлени гиганти като ТНК и Сибур. През 2004 г. създава собствена фирма, с която започва да изкупува акциите на химически заводи и ги обединява в "Уралхем".

Да се състезава във Formula 1 е мечта на сина му Никита Мазепин, но дебютният му сезон се оказва разочароващ заради няколко инцидента на пистата.

Руснакът има трудни отношения и със съотборника си Мик Шумахер - син на легендата на F1 Михаел Шумахер.

През юни и септември 2021 г. Мазепин беше обвинен, че е застрашил живота на Шумахер по време на маневри по агресивно изпреварване или с опит да попречи да бъде заобиколен. Няколко години по-рано, докато все още се състезава във Формула 3, той се сбива с един от съперниците си по време на тренировки и е наказан от FIA за неспортсменско поведение.

През 2020 г. Никита Мазепин се въвлича в още един скандал - този път извън състезанията - след като публикува клип, в който опипва гърдите на манекенка, докато двамата се возят в автомобил. Тогава той беше принуден да се извини за поведението си и за качването на записа в Instagram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024